Muriz Memić nakon ročišta: "Volio bih da mi Jasminka Dželilović objasni odakle je dobila naređenje"

7
Radiosarajevo.ba
Muriz Memić nakon ročišta: "Volio bih da mi Jasminka Dželilović objasni odakle je dobila naređenje"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Muriz Memić

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH danas je održano još jedno ročište u slučaju Dženan Memić, u kome je završen dokazni postupak u predmetu Zijad Mutap i ostali, prilikom čega su odbijeni svi prijedlozi odbrane Alise Ramić i Zijada Mutapa.

Nakon vijećanja i donesenih oduluka, medijima se nakon ročišta po običaju prvi obratio otac ubijenog mladića - Muriz Memić, koji je kazao da bi volio čuti ko je Jasminki Dželilović naredio da napiše "takve nalaze".

"Bilo je nekako očekivano, jer u prethodnom postupku oni nisu imali nikakve svjedoke. Ne znam šta sad, jer cijelo vrijeme su nama spočitavali i tužiocima da skrate postupak, da ne dovode svjedoke, evo oni su tada tražili. Ja bih lično volio da se pojavila i Jasminka Dželilović, da mi objasni ovdje ko je njoj naredio kakav će nalaz ona napisati i zašto je ona tražila od doktora Kemala Dizdarevića da promijeni mišljenje.

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Očekivano je bilo da se odbije, evo idu završne riječi. Ovaj postupak je okončan što se tiče dokazivanja. Sada ste vidjeli, meni je Općinski sud naložio da isplatim 30 KM Bariću Josipu, ja sam pripremio, on je odbio. Meni su moje kolege vozači sakupili to jer su rekli da su naučili ovakvim davati kao što je Barić Josip. Tražio je troškove za parking što je došao kao svjedok u Općinski sud za klevetu, što me je tužila Alisa Ramić.

Tužila me je za jednu rečenicu, a nije me nikada tužila što kažem da je odvela Dženana u smrt, znači odvela je dijete. Njen muž je svjedočio, znači on živi s tom osobom, ima dijete s tom osobom, a ta osoba Alisa Ramić je moje dijete je odvela u smrt, a tužila me je za neku riječ", rekao je Muriz Memić. 

Dodao je i da u ovoj borbi nikada neće odustati, i da još uvijek ima nade, a da je o dokazima suvišno govoriti:

"To sve traje sedam godina, a još uvijek imam nade jer smo uspjeli daleko doći. Naša upornost je pokazala da ima nade, i da će je biti sigurno. Sam sudija Branko Perić je rekao 'budite uporni' a oslobodio je. Ima dokaza i previše. Ako Hasan Dupovac 26. juna kuca izjavu da je bio na obdukciji za saobraćajnu nesreću gdje se radi o ubistvu, on je znači svjesno išao u kriminal i to djelo." 

Na ročištu koje je održano 29. maja, Sud je donio odluku da će prihvatiti iskaz doktora Kemala Dizdarevića u slučaju Dženan Memić. Tada je navedeno da je tužilac Dubravko Čampara rekao da predlaže da se prihvate svi dokazi izvedeni u prvostepenom postupku.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Sud BiH je u novembru prošle godine oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH u martu ove godine ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu "Dženan Memić".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije