Slučaj Dženan Memić: Pročitajte jezive detalje zbog kojih tužioci traže zatvor za Mutapa, Alisu...

7
BIRN - Detektor.ba
Slučaj Dženan Memić: Pročitajte jezive detalje zbog kojih tužioci traže zatvor za Mutapa, Alisu...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Muriz i Arijana Memić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je, nakon ponovljenog suđenja, u završnoj riječi zatražilo izricanje osuđujuće presude za petero optuženih koji se terete za prikrivanje dokaza o stradanju Dženana Memića 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži i da im se izreknu najstrožije sankcije, dok je Odbrana Josipa Barića zatražila oslobađajuću presudu.

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo "svaku riječ" iz optužnice koja Zijada Mutapa, njegovu kćerku Alisu Ramić (ranije Mutap), bivšeg šefa Odsjeka za saobraćajne istrage Hasana Dupovca, policajca Josipa Barića i Muamera Ožegovića tereti da su – kao organizovana kriminalna grupa – počinili protivzakonito posredovanje, pomoć učiniocu nakon krivičnog djela, davanje lažnog iskaza i sprečavanje dokazivanja.

Tužioci Ćazim Hasanspahić i Dubravko Čampara su istakli da je osuđujuća presuda jedina moguća, kako bi se, tvrde oni, vratio dignitet pravosuđu u BiH.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

"Budite pravolijek za ovaj predmet, mi nismo promijenili optužnicu i do smrti ćemo tvrditi činjenice koje smo dokazali, i molimo vas da i vi tako odgovorite i vratite zrno pravde porodici Memić", rekao je tužilac Hasanspahić.

Tužioci su analizirali izvedene dokaze za pet tačaka optužnice, navodeći da je istraga, nakon događaja 8. februara 2016. na Ilidži, namjerno skrenuta u pogrešnom smjeru, kako bi se prikrili stvarni počinioci. Hasanspahić je ponovo ukazao na dnevnik koji je Mutap vodio od večeri kada su njegova kćerka i Memić izašli, a u kojem se navode imena svjedoka, kontakti, dešavanja i slično. "Zijad Mutap je uvijek prvi na svim lokacijama, vodi evidenciju, izdaje naredbe Dupovcu, daje brojeve telefona, govori s kim treba razgovarati, koga uhapsiti", kazao je tužilac.

Dodao je da su svjedoci govorili kako je Alisa Ramić, nakon povređivanja te večeri, bila svjesna i komunikativna, da je na mjestu događaja rekla ocu: "Tata, zovi svoje ljude", da su ljekari, a kasnije i vještaci, utvrdili da je zadobila lakše tjelesne povrede, da nije imala potres mozga i amneziju, te da je mogla izgubiti sjećanje do osam sekundi.

Muriz Memić nakon izlaganja završne riječi: 'Advokat Kolić i dalje ismijava moje mrtvo dijete'

Muriz Memić nakon izlaganja završne riječi: 'Advokat Kolić i dalje ismijava moje mrtvo dijete'

Tužioci su posebno apostrofirali svjedočenje vještaka Hamze Žuje, navodeći kako mu je tek nakon sedam godina omogućeno da kaže da je "stradali Dženan Memić gledao ubicu oči u oči", te da ga je sistem do sada u tome sprečavao.

Oni su naveli i da je svjedok ekspert doktor Kemal Dizdarević rekao kako pri prvom pregledu nije konstatovan potres mozga niti amnezija kod optužene Ramić.

"Doktor Dizdarević je potom pozivan da mijenja nalaz, šta mislite zašto?", upitao je tužilac Hasanspahić.

Optuženi Dupovac je, kako je rečeno, od lica koja nisu ovlaštena tražio da se pronađe određeni "Renault Clio", obećavajući im za to novac. Tužilac Čampara je podsjetio na dokaze da je Dupovac, bez naloga tužioca ili suda, izuzeo snimke videonadzora iz dva objekta, a da je kovertu sa određenim dokazima bacio u kantu.

Prema njegovim riječima, dokazano je da je Barić svjesno napravio propust kada nije izuzeo krvavi džemper Alise Mutap, iako je tužilac bio naredio da se uzme sva odjeća. Dodao je da je Barić u službenim zabilješkama na različite načine predstavio dvije izjave Alise Mutap.

Slučaj Dženan Memić: Šta se danas dešavalo u sudnici i šta su tražile odbrane optuženih?

Slučaj Dženan Memić: Šta se danas dešavalo u sudnici i šta su tražile odbrane optuženih?

Tužioci su ocijenili da su dokazali i odgovornost Ožegovića, koji je jedini u hotelu "Crystal" znao koje dijelove snimka policija želi, a koje nije mogla izuzeti zbog nestanka struje. Kako su naveli, ispostavilo se da su ti snimci izbrisani kada je policija nakon dva dana ponovo došla po njih. Naveli su tužioci i da je zbog ovog podmetanja i uništavanja dokaza pravosuđe bilo predmet međunarodnih izvještaja i da je ocijenjeno kao neefikasno.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu kojom su Mutap, Ramić, Dupovac, Barić i Ožegović oslobođeni optužbi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem Memića, te naložilo ponovno suđenje.

U završnoj riječi, Barićev branilac Kadrija Kolić je ocijenio da optužnica od početka predstavlja akt nasilja nad optuženima, te da je oslobađajuća presuda jedina moguća.

"Sud donosi presudu na osnovu dokaza, a ne emocija. Tužilaštvo pokušava nedostatak argumenata nadomjestiti emocijama, ali to trebaju raditi kući sa svojim ženama, a ne u sudnicama", kazao je Kolić.

Odbrana Josipa Barića je navela kako Tužilaštvo nije izvelo niti jedan dokaz kojim bi dokazalo da je on počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

"Svi dokazi potvrđuju da je istragom od početka upravljao tužilac i da je Barić sačinio ispravne izvještaje", rekao je Kolić.

Odbrana Barića zamolila je Sud BiH da ima u vidu da je on bio targetiran, izložen proizvoljnoj primjeni prava i progonu.

Odbrana Mutapa i Ramić će svoju završnu riječ iznijeti u četvrtak, 6. jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije