Kako se bliže praznici i dani intenzivnog kuhanja, stručnjaci upozoravaju da bi pogrešno skladištenje povrća moglo pokvariti dio blagdanskog obroka. Prema savjetima BBC Good Food, postoji pet namirnica koje nikada ne biste trebali držati p...
Kupus je namirnica koja je kroz generacije bila nezaobilazan dio mnogih kuhinja. Svojim hrskavim teksturama u jelima poput coleslawa, bogatom nježnošću u supama, ili zlatnom karamelizacijom prilikom prženja, kupus nudi širok spektar okusa i...
Iako zima možda ne djeluje kao idealno vrijeme za vrtlarenje, ljubitelji biljaka moraju osigurati da njihove omiljene biljke izdrže hladne uslove. Dok neke biljke podnose niske temperature bez problema, druge mogu lako biti oštećene ili un...
Iako mnogi misle da je sadnja rezervirana za proljeće, stručnjaci kažu da je novembar savršen mjesec za pripremu vrta i sadnju određenih biljaka koje će dati bogatu žetvu u proljeće. Dok je tlo još umjereno toplo, a dani dovoljno dugi, ovo...
Jesen donosi sezonska jela poput variva, supa i pečenja, a krompir je nezaobilazan sastojak mnogih toplih obroka. Ipak, mnogi ljudi prave grešku tako što krompir nakon kupovine ostave na kuhinjskoj radnoj ploči, ne znajući da to može ubrza...
Mnogi od nas imaju naviku da so dodaju na paradajz kako bi pojačali njegov ukus. Ipak, malo je poznato da so zapravo izvlači vodu iz paradajza, a s njom i važne hranljive sastojke poput kalijuma. Ako paradajz pojedemo odmah i sa njegovim s...
Jesenska sezona u punom je jeku, a miris svježe i pečene paprike širi se brojnim domaćinstvima širom regije. Mnoge domaćice već pripremaju zimnicu, dijeleći recepte i savjete kako bi na sto donijele prave gurmanske đakonije. U selu Jakovac...
Krastavci su nezaobilazan sastojak brojnih jela od sendviča, salata pa do umaka. Međutim, uprkos svojoj svestranosti, često brzo propadnu i postanu sluzavi prije nego što ih uspijemo iskoristiti. Iako većina smatra da im je mjesto u frižid...
Mrkva je neizostavan sastojak u gotovo svakoj kuhinji, ali često zna da omekša, promijeni boju i izgubi svježinu dok stoji u frižideru ili ostavi. Iako je zamrzavanje odlično rješenje za produženje roka trajanja, mnogi se žale da mrkva nak...
Na zelenim pijacama u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS, u julu ove godine prodato je poljoprivrednih proizvoda ukupne vrijednosti preko 1,4 miliona KM. Upoređenju sa istim mjesecom lani, riječ je o povećanju od 146.167 KM ili 11,1...
Baštovani se ovog septembra pozivaju na poseban oprez zbog bolesti koja može ozbiljno ugroziti usjeve paradajza. Riječ je o plamenjači, brzoprogresivnoj bolesti koja napada listove, stabljike i plodove, ostavljajući biljke potpuno uništeni...
Crveni luk je osnovna namirnica u mnogim jelima od variva do salata, ali njegovo pravilno čuvanje kod kuće može biti iznenađujuće zahtjevno. Iako djeluje kao povrće koje dugo traje, luk može brzo omekšati, početi klijati ili čak istrunuti...
Smrznuti grašak često se koristi kao brza i praktična opcija za dodavanje povrća u svakodnevne obroke. Ipak, mnogi ga izbjegavaju jer nakon kuhanja zna biti bljutav i gnjecav. Tradicionalno kuhanje u vodi često uništava prirodnu slatkoću g...
U svijetu kućnog vrtlarstva nema većeg uzbuđenja od trenutka kada napokon uberete plodove svog rada. Iako je uzgoj mrkve čest izbor među vrtlarima, njen pravi oblik i veličina ostaju tajna sve do samog kraja. Upravo to je iskusila vrtlaric...
Već smo na polovini septembra i došlo je nešto hladnije vrijeme. Međutim, ako volite vrtlarstvo, ne morate još odložiti rukavice i kanticu za zalijevanje biljaka. Ovo doba godine je savršeno za sadnju određenih biljaka koje možete ubrati z...
Ako volite zimnicu koja je puna okusa i vitamina, carska turšija u tegli bez kuhanja pravi je izbor. Ovaj tradicionalni recept starih domaćica prenosi se s koljena na koljeno, a priprema je jednostavna i brza. Sastojci za turšiju: 1 kg...
S dolaskom jeseni, vrtlari imaju savršenu priliku da započnu pripreme za proljetnu sezonu sadnjom određenog povrća. Stručnjaci preporučuju da se upravo u ovom periodu posije bob (Vicia faba), jer će to uštedjeti dragocjeno vrijeme na prolj...
Čuvanje sjemena paradajza je jednostavan način da uštedite novac i očuvate omiljene sorte za narednu sezonu. Većina sorti paradajza je samooplodna, što znači da će biljke iz sakupljenog sjemena zadržati osobine matične biljke. Ipak, situ...
Mnogi od nas čuvaju zelenu salatu u frižideru odmah nakon kupovine, ali ona vrlo brzo može da uvene i postane gnjecava. Umjesto da je bacite čim primijetite da više nije svježa, postoji jednostavan trik koji će joj produžiti vijek trajanj...
Tokom ljetnih vrućina, kada visoke temperature isušuju travnjake i biljke, stručnjaci savjetuju korištenje vode od kuhanja povrća kao jednostavno, prirodno i ekonomično rješenje za zalijevanje. Ova takozvana "siva voda" sadrži korisne nutr...
Na banjalučkoj pijaci trenutno je široka ponuda svježeg voća i povrća, a cijene variraju u zavisnosti od proizvoda. Kupci mogu birati između različitih sezonskih namirnica po pristupačnim cijenama. Od voća, kilogram jabuka i banana kreće s...
Iako mnogima brokule djeluju kao bezukusno i dosadno povrće, riječ je o pravoj supernamirnici bogatoj vitaminima C i K, vlaknima, mineralima i antioksidansima koji pozitivno utiču na zdravlje. Srećom, jednostavnom promjenom načina pripreme...
Malo šta može biti frustrirajuće kao kada posegnete za lukom dok kuhate, a on je već propao. Iako se čini kao sitnica, način na koji skladištite luk i krompir igra presudnu ulogu u njihovoj dugotrajnosti i svježini. Prema stručnjacima, ve...
Sezona berbe paradajza je u punom jeku, a mnogi vrtlari s nestrpljenjem ubiru plodove za salate, sosove ili supe. Ipak, neki će primijetiti neugledne tamne mrlje na dnu paradajza – pojavu poznatu kao truljenje cvjetnog kraja (blossom end r...
/ Najkomentiranije
Problemi zbog magle na sarajevskom aerodromu: Večeras jedan let otkazan, dolazak drugog neizvjestan
Nikšić: "Krnjić pokušava uloviti populističke poene po nalogu SDA, to nije u interesu građana"
Nesreća na Otoci, gužve u saobraćaju
Saobraćajna nesreća u Kaknju: Pješaka udario automobil, prevezen u bolnicu
Jednostavan trik: Krompir nikad više ne potamni ako prije sječenja uradite ovo
NES: Bosna i Hercegovina je preživjela Maksa Luburića, preživjet će i Maksa Primorca i Željanu Zovko
Zabava za sve generacije: Na Vilsonovom šetalištu otvoreno najveće besplatno klizalište u Sarajevu
Navika koja vas može koštati: Zašto nikada ne biste trebali ostavljati ključ u bravi preko noći
Energetski kolaps u Ugljeviku: Termoelektrana stala, građani četvrti dan bez grijanja
Najpovoljniji božićni sajam u Europi oduševio turiste: Pivo košta 5,10 KM
Večeras alarm u BiH: Najgori zrak nije u Sarajevu, ovaj bh. grad proglašen "opasnim"
Džeko konačno počeo utakmicu u dresu Fiorentine, "Viole" savladale Dinamo
Dragan Bursać: Čoviću, ako ti je Dodik predsjednik, vodi ga kući!
Mašić se oglasio nakon Čovićevog poteza: "Da li vam je konačno jasno s kim imamo posla?"
Austrija zabranjuje hidžabe u školama djevojčicama mlađim od 14 godina: Kazne i do 800 eura