Adin Mujkić otkriva tajnu uspjeha: Kako sam za 8 mjeseci skinuo 25 kilograma

A. Sokolović
Adin Mujkić otkriva tajnu uspjeha: Kako sam za 8 mjeseci skinuo 25 kilograma
Foto: Privatni album / Adin Mujkić nekada i sada

Adin Mujkić, mladi momak iz Sarajeva, znao je da su se njegovih 115 kilograma otrgli kontroli, kada mu je kratka šetnja od kuće do Ekonomskog fakulteta na koji ide, prouzrokovala lupanje srca i bolove u koljenima i stopalima.

Tog dana je odlučio da pronađe stručnu pomoć kako bi smršao i skinuo kilograme i sasvim slučajno upoznao Sanjina Imanića, kineziologa, profesionalnog i stručnog kondicionog trenera.

Sjajni momci željni treninga

Ekipa portala Radiosarajevo.ba imala je priliku družiti se s ovom dvojicom sjajnih momaka, a Adin je, zajedno s trenerom Sanjinom, odlučio podijeliti s našim čitateljima tajnu kako je za osam mjeseci uspio skinuti više od 25 kilograma.

Adin Mujkić nekada i sada - undefined

Foto: Privatni album: Adin Mujkić nekada i sada

„Tajna  uspjeha s onima s kojima radim je dobro programiranje treninga i polušnost klijenta da se drži programa koji pripremim za njega. Tri su osnovna zahtjeva – praćenje treninga, praćenje ishrane i redovno dolaženje na trening. Da bi se bilo u vrhunskoj formi i da bi se program mršavljenja mogao realizirati, na trening je potrebno dolaziti najmanje dva puta u sedmici, s tim da je optimalno tri ili četiri“, kaže trener Imanić za početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Imanić dodaje da je Adin bio veoma poslušan kada je počeo s njim trenirati. Na početku se Mujkić nije vagao, ali je Sanjin već tokom prvog mjeseca zajednićkog rada osjetio da njegov program daje prve rezultate i da Adin polako „topi kilograme“.

Sanjin Imanić - undefined

Foto: Privatni album / Sanjin Imanić

„Lakše mi je raditi s ljudima koji žele smršati, nego s onima koji žele nabaciti kilažu “, nastavlja Imanić, dodajući da se kilogrami bez problema mogu skinuti tokom jutarnjeg ili večernjeg treninga i da doba dana nije bitno ako se želi ostvariti cilj. Najvažniji su – disciplina i strpljenje, s obzirom da ništa ne dolazi preko noći.

Sanjin kaže da svi oni koji žele smršati s treninzima trebaju krenuti ODMAH.

„Nemojte čekati sutra, idući ponedjeljak ili mjesec, nego odmah sad. Odmah nakon ovog čitanja uradite neku vježbu koju poznajete i napravite plan za dalje. Moj  savjet svima je da se jede polako, a kada se čovjek zasiti treba prestati.  Hormon sitosti se sporije luči i ako brže jedete, nećete osjetiti sitost“, kaže Imanić, koji kao trener radi više od četiri godine i spreman je za saradnju sa svima – dovoljno je da ga se kontaktira preko društvenih mreža, Facebooka i Instragrama.

Mujkić za naš portal kaže da je,  kada se prvi put sreo sa svojim kondicionim trenerom imao 125 kilograma.

„Za tu moju kilažu nisu bili krivi brza ishrana i čips, kako se to obično kaže, već što sam se malo kretao a mnogo jeo. Čitav život mi je takav bio. Od osme godine sam se počeo naglo debljati. S treninzima nisam počeo samo da bih smršao, već da bih se mnogo bolje osjećao. I zaista je to tako“, naglašava Adin.

Mujkić je imao 125 kilograma kada je počeo trenirati sa Imanićem - undefined

Foto: Privatni album: Mujkić je imao 125 kilograma kada je počeo trenirati sa Imanićem

Adin, koji je na trećoj godini Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, nam je otkrio tajnu svog uspjeha. Kazao nam je i šta je koristio za ishranu u svom cilju skidanja kilograma.

„Imao sam svaki dan tri obroka, uobičajni doručak tri jajeta i dvije kriške hljeba ili dvije kriške hljeba s kikiriki puterom i čašu mlijeka. Ručak i večera su se uvijek sastojali od mesa (proteina), priloga (tjestjenina, krompir ili riža) te povrća. Samo je bitno minimizirati unos šećera. To je mnogima najveći problem“, priča Mujkić.

I sestra Edina počela trenirati

On kaže da je s treninzima krenula i njegova sestra Edina, te da Mujkići porodično nisu gojazni.

"Prijatelji, rodbina i svi oko mene su mi bili podrška. Naredni korak u mom životu je da samo nastavim s treninzima. U svemu ovome što mi se dešava u životu, nije cilj da smršam, već da budem u formi i da se lijepo osjećam, a zaista je to tako u ovom trenutku“, kaže Mujkić, koji trenira tri puta sedmično, a uz kondicioni trening prakticira i plivanje.

Za kraj je dao poruku svima koji žele smršati te tvrdi - kada krenete s treninzima, nemojte odustajati.

„Uz veliku volju se sve može ostvariti. Mnogo se lakše pokrenuti, nego cijeli život provesti s ograničenjima. Treba biti strpljiv, jer se ovi kilogrami nisu dobili preko noći, nego se oni godinama talože“, kaže Mujkić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije