Conor McGregor podijelio savjete za fitness: Jedite jednostavno

Radiosarajevo.ba
Conor McGregor podijelio savjete za fitness: Jedite jednostavno
Foto: Instagram / Conor McGregor

Conor McGregor nalazi se na četvrtom mjestu Forbesove liste stotinu najbogatijih sportaša. Ova UFC zvijezda trenira od malih nogu, a kad je u pitanju zdravlje i fitness, McGregor sa fanovima je podijelio najvažnije, piše Index.hr.

1. Raznolikost je ključna

“Ljudi se drže rutine, uvijek iznova rade iste stvari. Želim biti stručnjak za različite borbene stilove, nove metode treninga, nove načine razmišljanja”, izjavio je McGregor.

On smatra da će promjena treninga i rad na različitim grupama mišića pomoći da razvijete veću snagu. Navodi i da je pridržavanje iste rutine svakog dana dosadno.

“Ako želite da se mišići ocrtavaju kroz majicu, morate ih podvrgnuti stresu. Stres i adekvatan oporavak su dobitna kombinacija”, poručio je.

2. Naučite kada stati

Rezultati mogu postati opsesija, pogotovo kada počnete primjećivati rezultate.

Nisam izgubio od Diaza zbog vještine, nego izdržljivosti. Najveća snaga i slabost su mi radna etika. Kad se osvrnem na meč protiv Diaza, bio sam pretreniran”, izjavio je.

Naime, previše treninga može uzrokovati umor, ozljede i bolesti.

“Nemojte pretjerivati. Pronađite ravnotežu između stresa mišića i oporavka”, savjetuje sportska terapeutkinja Sophie Whitehead i napominje kako je nakon svakodnevnih borbi tijelu potrebno opuštanje i odmor, piše Index.hr

3. Vodite računa o pokretljivosti

“Mi smo jedina životinja koja se budi i ne rasteže”, kazao je McGregor.

Naime, fleksibilnosti i mobilnost su važne jer njihovo smanjenje povećava rizik od ozljeda. Istraživanja su pokazala da su fleksibilniji mišići rezultat istezanja i vježbi pokretljivosti, a jači su i sposobniji izdržati veće opterećenje. Naučnici iz Brazila čak su došli do zaključka da je zbog istezanja mišića moguće napraviti do 15 posto više ponavljanja.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on

4. Tijelo je jedini alat koji vam treba

Ja sam stroj, a strojevi ne koriste strojeve”, kaže McGregor.

On se vodi podacima studije objavljene u časopisu Medicine and Science in Sport and Exercise, a prema kojima 45-minutni trening pri kojem koristite samo težinu vlastitog tijela, povećavate metaboličku brzinu za čak 45 sati.

5. Ne komplicirajte prehranu

“Jedite jednostavno. Ja biram kvalitetno meso, povrće i zdrave izvore ugljikohidrata poput slatkog krumpira i butternut tikve”, pojasnio je McGregor.

Naime, McGregor kaže da je pola posla prehrana. Važno je osigurati 30 posto kalorija iz masti, 40 posto iz ugljikohidrata i 30 posto iz proteina.

“Izbjegavajte masnu hranu, pijte puno vode i smanjite unos šećera. U kombinaciji s vježbanjem, imat ćete ubojite mišiće”, zaključak je McGregora.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Conor McGregor Official (@thenotoriousmma) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije