... / Uspjeh američkog izdanja knjige Semezdina Mehmedinovića

18. 03. 2021. u 10:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Knjiga “Me’med, crvena bandana i pahuljica” bosanskohercegovačkog pisca Semezdina Mehmedinovića, odmah nakon objavljivanja na američkom tržištu dobila je izrazito pozitivne kritike medija, te je proglašena jednom od ‘must-read’ knjiga prijevodne književnosti.

Američko izdanje knjige “Me’med, crvena bandana i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića, čije knjige u Hrvatskoj izlaze pod egidom nakladnika Frakture, pod naslovom “My Heart” objavio je 9. marta Catapult, jedan od najpoznatijih nezavisnih nakladnika u SAD-u, u prijevodu Celije Hawkesworth.

“Me’med, crvena bandana i pahuljica” najintimnija je Mehmedinovićeva knjiga, koja kroz naizgled svakodnevne, a opet neobične događaje duboko ponire u međuljudske odnose, u odnose muža i žene, oca i sina.

Omeđena bolnicom, iskustvom nemoći, težnjom da se shvati i prihvati promjena vlastitog ja, prepuna empatije, ona je gotovo medicinski točna dijagnoza ljubavi u svakoj obitelji.

Knjiga je dostupna u svim američkim knjižarama, a o njoj je napisan već pozamašan broj književnih kritika, ističu iz Frakture.

Literary Hub proglasio ju je jednom od najiščekivanijih knjiga godine, A Book Riot jednom od must-read knjiga prijevodne književnosti, a Refinery29 uvrstio na listu najboljih novih naslova godine.

New York Times o Mehmedinovićevoj prozi piše: “Iako govori o tragediji, ‘My Heart’ ni u kojem trenutku nije deprimirajuća knjiga, djelomice zbog ljepote jezika – u izvanrednom prijevodu Celije Hawkesworth – a djelomice zbog svoje dubine i iskrenosti emocija, svoje inteligencije i velikodušnosti, preciznosti i originalnosti Mehmedinovićevih zapažanja”.

Američki književnik Paul Auster napisao je kako Semezdin Mehmedinović “opisuje kolaps svijeta s bolnom jasnoćom i preciznošću (…) izražava onu pronicljivu strast prema istini koja se može pronaći kod mladog Hemingwaya; Hemingway našeg vremena”.

Knjiga “Me’med, crvena bandana i pahuljica” - undefined

Foto: Fraktura: Knjiga “Me’med, crvena bandana i pahuljica”

Izraelski pisac Etgar Keret ocijenio je kako je riječ o knjizi koja je “inteligentna, iskrena i puna ljubavi”, bezvremenska priča o ljubavi, sjećanju i gipkosti ljudskog duha koju odlikuju ‘sve vrline koje tražimo u prijatelju’, iz pera jednog od najvećih pisaca bivše Jugoslavije.

Kirkus Reviews ističe da se u knjizi Mehmedinovićeva poetska strana otkriva “u bolno lijepim slikama i ponavljajućim motivima”, uz ocjenu kako je on također i iznimno dalekovidan promatrač Amerike, a njegov roman “duboko osoban i bridak pogled na sjećanje, usidren u pronicljivim opažanjima”.

Knjiga “Me’med, crvena bandana i pahuljica” objavljena je u Frakturi 2017., te je u Hrvatskoj već doživjela svoje treće izdanje.

Do sada je objavljena i u Sloveniji, Italiji, Srbiji i SAD-u, a uskoro će biti izdana u Turskoj i Rumuniji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA