Završen Bookstan: Od Benjamina Mosera do Semezdina Mehmedinovića

0
Radiosarajevo.ba
Završen Bookstan: Od Benjamina Mosera do Semezdina Mehmedinovića
Foto: Vanja Čerimagić / Bookstan

U Sarajevu je od 28. do 31. oktobra održan peti po redu Festival književnosti Bookstan.

Sa svog dosadašnjeg, tradicionalnog termina u prvoj sedmici jula, Festival je zbog novonastalih okolnosti pomjeren na kraj oktobra.

Bookstan je simbolično na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta otvorio ovogodišnji dobitnik Pulitzerove nagrade Benjamin Moser koji je tom prilikom u razgovoru s Borom Kontićem predstavio knjigu Sontag: život i djelo.

"Uprkos okolnostima, velika nam je čast da je ovako značajna ličnost za književnost i kulturu gostovala u Sarajevu, gradu koji je Susan Sontag opisala kao 'evropsko središte multikulturalnosti i antifašizma'", navodi se u saopštenju.

U toku prvog dana predstavljena je i knjiga Što na podu spavaš nagrađivanog autora Darka Cvijetića u razgovoru s Edinom Salčinovićem.

Autor se tom prilikom javio putem Zoom platforme, a svi zainteresirani su i ovaj događaj, ali i ostale osim u sali kina Meeting Point, mogli pratiti i online putem Bookstan You Tube kanala i Bookstan Facebook stranice.

Drugi događaj prvog dana bio je predstavljanje zbirke poezije Bela, Gorana Samardžića, posvećene nedavno preminuloj majci, u razgovoru s Dragoslavom Dedovićem.

Bookstan - undefined

Foto: Vanja Čerimagić: Bookstan

Održana je i panel diskusija po nazivom Endgame u kojoj su učestvovali Julian Borger, Florence Hartmann, David S. Rohde i Peter Maas, reporteri koji su u toku rata izvještavali o stanju u Bosni i Hercegovini.

Razgovor je moderirao Chris Keulemans, a fokus je bio na stanju 25 godina nakon završetka rata.

Događaj koji je otvorio drugi dan je predstavljanje knjige Itake mladog glumca Benjamina Bajramovića.

U razgovoru s književnim teoretičarem i univerzitetskim profesorom Enverom Kazazom predstavljen je ovaj prvijenac.

Amila Kahrović Posavljak je potom u razgovoru s Damirom Ovčinom predstavila svoj drugi po redu roman, Izvedeni iz kičmi, a oboje su se javili putem Zoom platforme.

Centralni događaj bio je predstavljanje zbornika predstavljenih u okviru projekta Kritika – jučer, danas, sutra u kojem su u sali kina Meeting Point učestvovali Miljenka Buljević, koja je ujedno i moderirala događaj, te Lujo Parežanin, a putem Zoom platforme javili su se Luka Ostojić i Vesna Milosavljević.

Mlada srbijanska autorica koja se već dva puta našla u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, Ana Vučković, potom je u razgovoru s Vladimirom Arsenićem predstavila svoj posljednji roman Yugoslav.

Pretposljednji događaj drugog dana bio je predstavljanje knjige Najljepši od svih svjetova, Almira Imširevića u razgovoru s Đorđem Krajišnikom koji je također moderirao i posljednji događaj tog dana, predstavljanje knjige Pas i kontrabas ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, Saše Ilića.

Treći dan započeo je predstavljanjem zbirke priča Bolji mi Lamije Begagić u razgovoru s urednicom Kristinom Ljevak.

Nakon toga je mladi autor Marko Dinić u razgovoru s Hanom Stojić i prevodiocem Dragoslavom Dedovićem predstavio knjigu Dobri dani napisanu na njemačkom jeziku, a ove godine prevedu na srpski.

Centralni događaj trećeg dana bio je predstavljanje regionalne publikacije Balkan Perspectives koji je moderirala Lejla Gačanica.

Ovom prilikom govorile su Alma Midžić, Ana Radičević, te Svetlana Slapšak koja se javila putem Zoom platforme.

Naredni događaj također je u cjelosti prenošen sa Zoom platforme i riječ je o predstavljanju knjige Labirint autora Burhana Sonmeza u razgovoru s Johnom Freemanom.

Pretposljednji događaj bio je predstavljanje knjige Lice iste žene Džemaludina Latića u razgovoru s urednicom Kristinom Ljevak, a posljednji događaj bio je rezervisan za predstavljanje knjige Ministar, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade Europske unije za književnost.

Bookstan - undefined

Foto: Vanja Čerimagić: Bookstan

Knjiga je predstavljena u razgovoru s Vladimirom Arsenićem.

Posljednji dan otvoren je predstavljanjem knjige Cafe Nostalgija autora Mileta Stojića u razgovoru s Goranom Samardžićem.

Nakon toga je predstavljen roman Deset šljiva za fašiste, talijanske autorice bosanskih korijena Elvire Mujčić.

Knjiga je predstavljena u razgovoru s urednikom i književnikom Farukom Šehićem.

Naredni događaj prenošen je u potpunosti sa Zoom platforme i riječ je o predstavljanju knjige Nažalosnost stvari u razgovoru autora, jednog od najvažnijih savremenih beilgijskih autora, Dimitrija Verhulsta i književne kritičarke Margot Dijkgraaf.

Centralni događaj posljednjeg dana bio je specijalni programu u povodu sjećanja na prerano preminulog književnika Bekima Sejranovića. Tom prilikom su se Damir Uzunović, Goran Samardžić, Vladmir Arsenić i Drago Glamuzina, koji se javio putem Zoom platforme, prisjetili književnog stvaralaštva i onoga što je za sobom ostavio ovaj veoma cijenjeni književnik.

Nakon toga je predstavljena knjiga Divojka Tarika Đođića čija je prethodna knjiga Čuvarkuća u veoma kratkom periodu doživjela čak pet izdanja i postala svojevrsni izdavački fenomen.

Pretposljednji događaj bio je predstavljanje zbirke Dubravske priče mladog književnika Almina Kaplana u razgovoru s Namikom Kabilom.

Festival je zatvoren predstavljenjem knjige Ovo vrijeme sada Semezdina Mehmedinovića u razgovoru s Damirom Uzunovićem.

Mehmedinović se nakon više od 20 godina života i rada u Americi vratio u Sarajevo, a ova knjiga, u Buybooku objavljena kao drugo, dopunjeno izdanje, predstavlja prvu knjigu objavljenu nakon povratka.

Kao i svake godine do sada, polaznicima radionice za mlade književne kritičare koja je ove godine bila pod vodstvom Katarine Luketić i nosila naziv Kritika i istina: šta, kako i kome čitamo, dodijeljena su priznanja, a najboljima i nagrade.

"Uprkos okolnostima i otežanim uslovima u kojima je Festival nastajao, ističemo zadovoljstvo i veliku zahvalnost svima koij su prisustvovali Festivalu, ali i onima koji su nas pratili online gdje je zabilježena velika gledanost, pa su tako pojedini događaji pregledani više od hiljadu puta. Još jednom smo dokazali da ne postoje granice i ograničenja, te da knjiga uvijek dospijeva do čitalaca. Nadamo se i da će se okolnosti prouzrokovane pandemijom naredne godine vratiti u normalno stanje, te da će se Festival vratiti u svoj stari, dobro poznati termin", navodi se u saopštenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije