Promocijom knjige o Susan Sontag na njenom trgu počeo peti Bookstan

Radiosarajevo.ba
Promocijom knjige o Susan Sontag na njenom trgu počeo peti Bookstan
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Počeo peti Bookstan - festival književnosti

Na trgu Susan Sontag u Sarajevu, promocijom knjige o ovoj iznimnoj intelektualki, publicistkinji, redateljici i aktivistici, zvanično je započeo peti Bookstan - festival književnosti.

Vjera Susan Sontag u beskrajnu moć umjetnosti, potvrdila se i dolaskom autora monografije o njoj, Amerikanca Benjamina Mosera. Treba naglasiti da je za ovaj rukopis, on osvojio Pulitzerovu nagradu. Uprkos otkazanim letovima, kompliciranim procedurama prelaska granica u pandemiji COVID Benjamin Moser je iskazao čvrsto opredjeljenje da stigne u Sarajevo, grad koji je u neraskidivoj vezi sa Susan Sontag.

Kako sam kaže, posjeta i posveta ovom gradu, njen umjetnički rad unutar opsade, bila je jedan od ključnih događaja karijere Susan Suntag.

Ona je simbolizirala liberalizaciju u američkoj kulturi, feminizam, pokret za ljudska prava ali i lgbt populaciju. Suočavala se s predrasudama i napadima i simbolizirala revoluciju. Ljudi su je voljeli ili mrzili, gajili duboke emocije prema njoj.

Njen dolazak u grad tokom opsade možemo posmatrati ne samo kao umjetnički čin nego i čin iznimne posvećenosti i snage. Zato ovi događaj na trgu Susan Sontag u Sarajevu ima iznimnu simboličnu težinu.

Bookstan će trajati do subote 31. Oktobra u posebnom režimu prilagođenom strogim epidemiološkim mjerama. U bogatom programu odaberite nešto za sebe, s obzirom da će se svi događaji uživo prenositi putem društvenih mreža .

Program Festivala Bookstan 2020 - undefined

Bookstan: Program Festivala Bookstan 2020

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije