Pulitzerovac Benjamin Moser, autor knjige o Susan Sontag, stiže u Sarajevo

0
Radiosarajevo.ba
Pulitzerovac Benjamin Moser, autor knjige o Susan Sontag, stiže u Sarajevo
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / najava festivala Bookstan 2020

Benjamin Moser, američki pisac i dobitnik Pulitzerove nagrade, glavni je gost ovogodišnjeg Bookstana koji će se u izmijenjenoj formi i specifičnim  uslovima održati u Sarajevu od 28. do 31. oktobra. 

Ovo je potvrđeno na današnjoj konferenciji za medije održanoj u parku ispred izdavačke kuće Buybook koja već petu godinu realizira ovaj književni festival. 

U skladu s epidemiološkim mjerama, događaji ovogodišnjeg Bookstana bit će uživo prenošeni i dostupni publici širom svijeta online, uz ograničen broj posjetilaca na mjestu odvijanja događaja.

Festival će proteći u duhu Susan Sontag, o kojoj će knjiga biti promovirana u  srijedu 28. oktobra, s početkom u 17:00 na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta. Za knjigu „Sontag: život i djelo“  njen autor Benjamin Moser dobio je Pulitzerovu nagradu, a prijevod je objavila izdavačka kuća Buybook.

"Autor je odlučio da, uprkos svemu, dođe u Sarajevo na promociju, iako je u ovim okolnostima to gotovo nemoguće. Rekao je da, ak one može avionom, doći će autom, ili čak pješke, kao migranti, evocirajući na taj način put Susan Sontag koja je tokom opsade došla u Sarajevo kako bi ovdje postavila svoju čuvenu predstavu 'Čekajući Godoa'", izjavio je Damir Uzunović, direktor izdavačke kuće Buybook za Radiosarajevo.ba.

U četiri dana trajanja festivala bit će održano više od 20 događaja.

Od stranih autora tu su i Dimitri Verhulst, koji će u razgovoru s Margot Dijkgraaf predstaviti roman „Nažalosnost stvari“, te Burhan Sonmez, koji će u razgovoru s Johnom Freemanom predstaviti roman „Labirint“. Kao i do sada, bit će bit održana panel diskusija, ove godine pod imenom „Endgame“ na kojoj će učestvovati, Julian Borger, Florence Hartman, David Rhode i Peter Maas, a događaj će moderirati Chris Keulemans. Slavenka Drakulić, Svetlana Slapšak, Alma Midžić i Olivera Komar predstavit će zbornik Balkan Perspectives 2020: „Women in the Balkans - Rights & Fights“, a događaj će moderirati Lejla Gačanica. Mladi kritičari iz Hrvatske predstavit će zbornike nastale u okviru projekta „Kritika – jučer, danas, sutra“, a događaj će moderirati Miljenka Buljević. U okviru specijalnog programa „Sjećanje na Bekima Sejranovića“ učestvovat će Drago Glamuzina, Vladimir Arsenić, Damir Uzunović i Goran Samardžić.
Domaći autori čije će knjige biti predstavljene su Semezdin Mehmedinović s drugim, dopunjenim izdanjem knjige „Ovo vrijeme sada“, Benjamin Bajramović s prvijencem „Itake“, Lamija Begagić sa zbirkom priča „Bolji mi“, Amila Kahrović Posavljak s novim romanom „Izvedeni iz kičme“, Mile Stojić s reizdanjem poznate knjige „Cafe Nostalgija“, Tarik Đođić s knjigom „Divojka“, Goran Samardžić sa zbirkom poezije „Bela“, Darko Cvijetić s novim romanom „Što na podu spavaš“, Elvira Mujčić s prvom knjigom prevedenom na bosanski jezik, „Deset šljiva za fašiste“, Džemaludim Latić s knjigom „Lice iste žene“ , Almin Kaplan sa zbirkom „Dubravske priče“ i Almir Imširević s knjigom „Najljepši od svih svjetova“. Na festivalu će gostovati i Saša Ilić, dobitnik NIN-ove nagrade, Stefan Bošković, ovogodišnji dobitnik Nagrade Europske unije za književnost, Ana Vučković, književnica čije su se knjige dva puta našle u najužem izboru za NIN-ovu nagradu, dugogodšnji urednik Drago Glamuzina i Marko Dinić, koji će predstaviti knjigu „Dobri dani“.

Pratite festival online

Osim otvaranja festivala na Trgu Susan Sontag, svi programi održat će se u sali kina Meeting Point uz ograničenje od 30 posjetilaca. Za svaki će se moći preuzeti ulaznice na blagajni kina, najkasnije sat vremena pred sam događaj. Svi događaji mogu se pratiti online na društvenim mrežama festivala. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije