Mali MESS na malom ekranu narednih šest nedjelja

Radiosarajevo.ba
Mali MESS na malom ekranu narednih šest nedjelja
Foto: MESS / Plakat, Mali MESS

Mali MESS, dječiji program 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS zvanično će biti održan od 18. oktobra do 22. novembra 2020. godine putem festivalskog Youtube kanala.

U narednih šest nedjelja, pod sloganom Mali MESS na malom ekranu, mala i velika raja će tačno u podne imati priliku pogledati šest predstava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Program će zvanično otvoriti emitovanje predstave Negdje drugo ljubljanskog Lutkovno gledališče.

Mali MESS na mali ekran, donosi VISA, generalni sponzor 60. Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

"U vremenu pandemije Covid-19 dječiji teatar postao je još bitniji. Teatarske predstave i radionice nude priliku djeci da uđu u kreativni svijet i da na trenutak zaborave sve restrikcije sa kojima se suočavaju. Zbog toga je čuvanje kontinuiteta dječijeg programa za nas bio imperativ u kojem smo uspjeli", naglasili su iz festivalske Direkcije te istakli da je vizual programa mali MESS ponovo kreirala agencija FABRIKA.

Predstava Negdje drugo namijenjena za 7+ djecu, donosi priču o djevojčici koja se zatekla usred rata.

Kroz njene oči, publika ima priliku posmatrati grad koji se mijenja ispunjen strahotama, nasiljem, strahom, ali i nadom. Djevojčica ima samo jednu želju, da ode u drugu zemlju, gdje bi bilo mnogo ljepše. Želi da ode negdje drugo, negdje daleko od ratnih užasa.

"Probudila sam se jutros, oprala zube, kao i obično, doručkovala i otišla u školu. Sve je bilo
prilično uobičajeno. A još jučer sam se igrala sa prijateljima u dvorištu. Sve je drugačije sada. Više mi ne daju da idem u dvorište. Preopasno je. A kada se začuje grmljavina, moram s majkom trčati u podrum. Više ne viđam ni prijatelje. I škola je završila. Samo su je zatvorili", jedna je od replika iz predstave.

Negdje drugo je dirljiva priča o apsurdu rata i njegovih strahota. Priča o tome kako užasi rata izgledaju kroz dječje oči? Samo kroz ovu perspektivu možemo u potpunosti razumjeti apsurd
rata. Ova tema je prilično osjetljiva i bolna, stoga često ostaje prikrivena. Međutim, o njoj je itekako potrebno razgovarati, posebno pred najmlađom publikom.

U narednim nedjeljama publika će imati priliku pogledati i predstave Pepeljuga, Malo pozorište Duško Radović (Srbija), Tobija, Pozorište mladih Sarajevo, Ako kažeš gotov si, Gradsko kazalište Žar ptica (Hrvatska), Dječaci Pavlove ulice Teatarska radionica Travnik i Bela griva, Šabačko pozorište (Srbija).

Više informacija o jubilarnom 60. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije