Izložba dokumenata teatarskog festivala MESS: 60 sjajnih godina

0
Radiosarajevo.ba
Izložba dokumenata teatarskog festivala MESS: 60 sjajnih godina
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Izložba otvorena u galeriji Collegium artisticum

Puno je vremena prošlo od 24. marta 1960., kada je počela da se piše historija teatarskog festivala Mess.

Izložba koja govori o njegovih 60 sjajnih godina, otvorena je u galeriji Collegium artisticum.

Sastavljena je od afiša, plakata, fotografija, novinskih isječaka iz prebogate arhive koja svjedoči o značaju Mess-a za razvoj teatra i uopće kulture u BiH i mnogo šire.

O ovoj dokumentarnoj izložbi govorili su ljudi koji su u Festival utkali svoju dušu, energiju, strast i profesionalni angažman. 

Direktor Festivala Nihad Kreševljaković podsjetio je na Jurislava Korenića, bh. redatelja koji je bio prvi direktor Festivala malih scena Jugoslavije. Mess je, zapravo, rođen kao izraz uvjerenja tog čovjeka.

"U to vrijeme, ovakav festival je bio nešto potpuno novo na jugoslovenskom planu, a imao je zadatak: “Da na jarku svjetlost iznese djelovanje malih scena koji su sve više postali nasušna potreba naše kulture”, kako je napisao Bojan Stupica. 

Mess je iz smotre jugoslovenskih malih scena godine 1970 prerastao u međunarodni događaj. Ekperimentalni, istraživački i nekompromisni karakter pratit će ga sve ove godine. Mess je zapravo organiziran kako bi se obilježila 15. godišnjica oslobođenja Sarajeva, podsjetio je Kreševljaković, kazavši da su njegovi osnivači vizionarski vidjeli svjetle tačke i vjerovali da to ima smisla.

Sarajevo nije mogao izabrati bolji poklon svom gradu” napisano je povodom prvog Mesa, 1960.

Profesor filozofije Sulejman Bosto koji festival prati godinama, gotovo sentimentalno se prisjetio strasti sa kojom su generacije publike iščekivali predstave ali i druge sadržaje poput okruglih stolova.

"Mess nas 60 godina uči šta je teatar, istakao je, dodavši da nije bilo ozbiljnog evropskog teatra koji nije bio prisutan na Messu.

"Bili smo mladi, ambiciozni i naivni, nismo bili marsovci ali smo bili messovci, tako su nas zvali, prisjetio se Bosto.

Koautorica izložbe Ira Isović ispričala je kako se, dok je otvarala brojne kutije s nesređenom arhivom, pred njenim očima otvarao kosmos.

Druga autorica Hana Bajrović kazala je da je Festival imao tri faze: od osnivanja do agresije, za vrijeme agresije, te u ovom poslijeratnom periodu. Zaključila je kako svaka od ovih faza nastajala u najnezahvalnijem trenutku, živeći i prkoseći okolnostima i dovodeći svijet u Sarajevo.

I ovo vrijeme, obilježeno pandemijom, izazov je na koji Mess odgovara na sebi svojstven način.

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije