Evropska izdaja Bosne – 2. dio

19
Radiosarajevo.ba
Evropska izdaja Bosne – 2. dio
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Evropa je umrla u Sarajevu, kazao je prije nekoliko godina u intervjuu autoru ovih redaka slavni francuski filozof Bernard-Henri Levy, čovjek koji je devedesetih imao priliku svjedočiti opsadi našeg glavnog grada, jednom od najužasnijih posrnuća čovječanstva u njegovoj historiji.

Piše: Faruk Vele

Za razliku od njega, za francuskog predsjednika Françoisa Mitterranda, koji je 28. juna 1992. godine posjetio Sarajevo, gdje je bio dočekan s ogromnim oduševljenjem i očekivanjima, Bosna je bila isključivo "humanitarno pitanje", iako je govorio da "Evropa neće napredovati ako Sarajevo padne".

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Na isti način britanski lord Owen je građanima Bosne i Hercegovine poručio da "ne sanjaju da će Zapad doći i riješiti ovaj problem", ostavljajući ih da umiru u najgorim mukama.

"Nemojte sanjati snove", govorio je Owen s gotovo zluradim osmijehom.

Skoro 30 godina kasnije, Evropa ponovo izdaje Bosnu i Hercegovinu i moralno zauvijek umire u Sarajevu!

Jasno je to sasvim nakon otkrića portala Istraga.ba da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi krajem novembra ove godine dogovorio s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prijenosa nadležnosti s nivoa BiH na nivo entiteta.

Ovaj zvaničnik Europske unije usaglasio je s Dodikom i da zaključci stupe na snagu šest mjeseci kasnije!

Navedeno je potvrdio ni manje, ni više do izvještaj šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera, koji je 25. novembra dostavljen u Brisel.

Ambasador Sattler je ovaj izvještaj napisao neposredno nakon posjete evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyia Bosni i Hercegovini, gdje se 24. i 25. novembra sastao sa bh. zaničnicima i liderima najvećih političkih partija u BiH.

Ovaj dokument čija autentičnost je, kako tvrde, potvrđena iz tri diplomatska izvora zorno potvrđuje da je Dodik s pijunom ikone europske desnice danas - mađarskog premijera Viktora Orbana - direktno dogovorio aktivnosti s ciljem pokušaja razvlašćivanja institucija države Bosne i Hercegovine, njihovog urušavanja, što je, naravno, samo prvi konkretan potez ka secesiji Republike Srpske od Bosne i Hercegovine!

Ako je ovaj dokument autentičan, a bilo je sasvim dovoljno vremena (s obzirom na njegovu ozbiljnost) da se on javno ospori – onda je sasvim jasno da je riječ o izdaji Bosne i Hercegovine u režiji Europske unije i desničara u njoj, što je štapin koji može ponovo zapaliti balkansko bure baruta i donijeti nemir cijeloj Europi.

Ovo je trenutak za odlučnu reakciju Njemačke, vodeće države Evropske unije, koja ima novu vladu, ali i Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država da se zaustavi plan evropskih desničara preodjevenih u odijela birokrata Unije da pokušajem razaranja Bosne vrate europski točak historije unatrag.

Jer, iza njihovih modernih kaputa danas se kriju fašistički šinjeli!

Danas na kocki nije samo Bosna. Za nju će se, kao i stoljećima unazad, boriti Bosanci! Danas su na kocki istinske vrijednosti Evrope, Amerike i demokratskog svijeta. Nigdje to nije jasnije vidljivo da na primjeru Srebrenice.

Naime, u dokumentu birokrate Sattlera je, navodno, navedeno da je glavni krivac za krizu – bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, čovjek, koji je pored brojnih manjkavosti nedvosmisleno osvjetlao obraz Evrope i poslije toliko desničarskih ponižavanja jasno rekao NE negiranju genocida u Srebrenici i zločina, kao što je Europa 1945. rekla NE Holokaustu, fašizmu, zločinima, ali i negiranju tog zla!

Gurnuvši Inzka na lomaču uvreda, Europa je, zbog Srebrenice, danas definitivno umrla i u Sarajevu i u Bosni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije