Várhelyi odlazi "na noge" Dodiku i Cvijanović: Drska poruka evropskog komesara

9
F. V.
Várhelyi odlazi "na noge" Dodiku i Cvijanović: Drska poruka evropskog komesara
Foto: EPA-EFE / Várhelyi i članovi Predsjedništva BiH

Komesar za susjedske odnose i proširenje Olivér Várhelyi održao je danas niza sastanka sa predstavnicima vlasti u BiH, ali i opozicijom.

U popodnevnim satima Mađar Várhelyi se, međutim, uputio "na noge" članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku u Banju Luku, gdje će osim njega, sastati i sa predsjednicom bh. entiteta RS Željkom Cvijanović.

Planirano je da sastanak bude održan u Vladi RS-a od 16.15 sati, najavljeno je ranije iz Dodikovog kabineta.

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Najveći sarajevski poeta: Deset razloga zbog kojih ćemo zauvijek pamtiti Abdulaha Sidrana

Catherine Ashton - ponovo

Tako se ponavlja scenarij iz 2011. godine, kojeg Dodik često spominje, kada mu je poslije prijetnji referendumom tadašnja komesarka za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, također, dolazila "na noge". Poslije će tadašnji premijer RS-a "pride" dobiti u ruke bh. pravosuđe, stvarajući tako uvjete za sve antidržavne aktivnosti koje i danas provodi. Naravno, bez straha od reakcija pravosudnih institucija.

Paradoksalno, sve ovo s evropskim komesarom se dešava samo dan nakon što je Parlament EU označio Dodika kao glavni problem, te pozvao na sankcije protiv njega!? Na sceni su, očito, disonantni tonovi između Evropskog parlamenta i Evropske komisije, što nije dobra vijest.

Ovo, ujedno, pokazuje da su bili pomalo naivni oni koji su vjerovali da ulazimo u eru marginalizacije i izolacije notrornog secesioniste od institucija Europske unije.

Svjesno ili ne (a prije da će biti ovo prvo) Várhelyi ovim potezom pristaje na Dodikovu podmuklu igru u kojoj ponižava institucije suverene i nezavisne BiH, i to dan uoči Dana državnosti BiH! Štaviše, na velika vrata uvodi praksu posjeta visokih zvaničnika Banjoj Luci, što će Dodikova propaganda sigurno koristiti, predstavljajući to podrškom secesionističkim potezima. Na isti način na koji tvrdi da najmanje sedam država EU podržava razbijanje BiH.

Na koncu, da je htio Várhelyi je Dodiku mogao i u Sarajevu uputiti mnogo oštriju poruku. No, nismo je čuli. Ovako dodatno ohrabruje i njega i njegovu politiku.

Ismail Ćidić, predsjednik organizacije Bosnian Advocacy Center i politolog u razgovoru za Radiosarajevo.ba ovako komentira potez europskog komesara:

"Komesar Varhelyi predstavlja personifikaciju politike EU prema BiH - riječima podržava suverenitet i teritorijalni integritet, djelima pokazuje da je na strani secesionista, a iza zatvorenih vrata lobira da cijela Bosna i Hercegovina trpi sankcije i posljedice odluka čovjeka koji je namjerava uništiti", kaže Ćidić.

Veze sa Orbanom

Treba imati u vidu i nešto drugo. Várhelyi je na dužnost komesara predložen od Viktor Orbána, "ikone europske desnice". Upravo su premijer Mađarske i njegov ministar vanjskih poslova Pétera Szijjárta početkom ovog mjeseca boravili u Banjoj Luci zaobilazeći Sarajevo.

Dodik se trudio i ovaj susret predstaviti gotovo kao državnički posjet, kao što će činiti i u slučaju europskog komesara:

"Zahvalni smo za razumijevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvijek smo tu ga ugostimo naše prijatelje", izjavio je tada član Predsjedništva BiH tokom radnog ručka koji je održan u Klašnicama kod Banja Luke i na kojem su učestvovali i drugi članovi rukovodstva RS.

Šta nam kaže Brisel?

U politici je malo šta slučajno.

"Iako bi komesari Europske Komisije na papiru morali podržavati isključivo stavove i interese EU, a ne zemalja iz kojih dolaze, to ni ovdje nije slučaj. U suštini, Dodik sada kupi benefite dobrih odnosa koje je njegovao s Orbanom i nastojat će ih iscijediti što je više moguće u ovom, za njega, ključnom trenutku", zaključio je Ćidić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Ovakva poruka Várhelyija je, istina, neverbalna, ali mnogo jasnija nego sve druge floskule visokog zvaničnika o "europskoj budućnosti" i "nedopustivosti blokada" koje provodi upravo ona s kojim se sastaje u Banjoj Luci. Istovremeno, na ovaj način se ponižavaju i EU i Zapad u širem smislu, te poručuje da za ucjene radikalnih nacionalističkih političara, koji su u najmanju ruku prijetnja miru, itekako ima razumijevanja u Briselu!

Laku noć, Evropo! Ponovo...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije