Várhelyi nakon sastanaka s bh. političarima održao press i poslao im poruku

0
Radiosarajevo.ba
Várhelyi nakon sastanaka s bh. političarima održao press i poslao im poruku
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Varhelyi stigao u Sarajevo

Komesar za susjedske odnose i proširenje Olivér Várhelyi, nakon niza sastanka sa predstavnicima vlasti u BiH, ali i opozicijom, održao je press konferenciju na kojoj je naglasio vrlo jasnu i kredibilnu europsku perspektivu BiH i u tom kontekstu, istaknuo je, poduzeti su važni koraci, uključujući i realizaciju 14 prioriteta mišljenja Evropske komisije i rada u pravcu osiguranja kandidatskog statusa.

Njegova glavna poruka političkim liderima je da se posvete političkom dijalogu i zaživljavanju evropske agende u BiH.

"Tek tada ova zemlja može ostvarivati sve pogodnosti iz programa i fondova EU, uključujući i evropski investicioni paket, koji je temljeni paket pomoći EU s ciljem podrške oporavaka od pandemije COVID-19", kazao je Varhelyi, piše portal N1

BiH je izuzetno važna korisnica ovog programa i plana, naglasio je, i zbog toga njegova realizacija omogućila bi realizaciju ključnih projekata. Međutim, napomenuo je, ta realizacija zahtjeva hitno djelovanje.

"Dat ću neke primjere. U oblasti transporta, tu govorim o koridoru 5c koji ne podrazumijeva samo autoput već i željeznički saobraćaj, potom deminiranje rijeke Save, osiguranje putne konekcije na relaciji Sarajevo – Podgorica, zatim gasna interkonekcija između BiH i Hrvatske. Ovaj plan predstavlja značajnu šansu za BiH", kazao je Várhelyi.

Da bi se u cjelosti uživale sve pogodnosti koje dolaze kroz ovu vrste pomoći potrebno je da imamo hitne mjere koje bi se poduzimale.

"Drugim riječima, potrebno nam je da imamo funkcionalne institucije na nivou BiH. Još uvijek se čeka na određene odluke koje će osigurati značajne investicije. U suportnom prijeti opasnost da ove insfrastrukturne investicije budu izgubljena šansa, govorimo o gotovo 1 i po milijadru eura infrastrukturnih ulaganja", rekao je Várhelyi.

Političkim liderima poslao je poruku da je potrebno da sa svoje strane iskoriste ovu postujeću ponudu EU u smislu političke i finansijske podrške.

"Potrebno nam je za to da imamo konstruktivan dijalog. Bilo kakav bojkot ili blokade sa bilo koje strane su neprihvatljive", naglasio je, dodajući da od političkih lidera očekuje da vrate provedbu reforme koje su zacrtane u onih 14 ključnih prioriteta, vladavine prava, pravosuđa, ali i ustavnih i izbornih reformi.

"Najbitnije je da imamo funkcionalne institucije na nivou BiH. Povlačenje entiteta Republika Srpska, povlačenja rada iz institucija, samo još dalje udaljava BiH od pravne stečevine EU, obustavlja njen evropski put, a to će imati negativne posljedice za građane", zaključio je Várhelyi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije