Dragan Bursać: Opoziciono srbovanje u Banjaluci

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Opoziciono srbovanje u Banjaluci
Foto: Facebook / Predvodnici današnjih protesta

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Jasno je svakom čovjeku koji je bio na mitingu, a koji nema tu sreću da bude Srbin u RS-u, kako nema šta tražiti sa ovim ljudima. Od toliko Kosova, mitomanije i srbovanja, nestalo je kisika, da prostite!

Večeras je održan protestni miting opozicije u Banjaluci, radnog naziva "Stop gušenju". Da ste kojim slučajem lošije informisan čovjek, koji je pao sa neba na banjalučki Trg Krajine, pomislili biste da je ovaj dio Bosne i Hercegovine pod turskom okupacijom i da se nesrećna raja buni i budi iz viševjekovne paralize sna, pa tako bunovna kreće u nekakav srednjovjekovni ustanak.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

A evo o čemu se radi: od prvog do zadnjeg trenutka u 90 minuta protestnog skupa opozicioni prvaci su svi odreda spominjali Turke, ropstvo, zulum, raju, dahije, kadije u nahijama koji su metaforički ucrtani u likove Milorada Dodika i pratećeg mu režima. Jasno je svakom čovjeku koji je bio na mitingu, a koji nema jebi ga, tu sreću da bude Srbin u Banjaluci, kako nema šta tražiti u Banjaluci, niti na narečenom skupu. Jer, "protestni opozicioni skup" je bio zapravo klasični predizborni miting i uvod u buduće predizborne skupove nacionalističke opozicije, koji će u narednih godinu dana zapljuskivati Bosnu i Hercegovinu.

Od Kosova nigdje kisika

Stranački prvaci iz SDS-a, PDP-a, DNS-a, SPS-a napravili su u režiji BN Televizije pravu feštu od nacije. Bio je to uobičajeni velikosrpski štimung, uz muzičku pozadinu prodesnog Beogradskog sindikata, pa red novogovornih postkosovskih koračnica i na na koncu red zaklinjanja u srpstvo. Od toliko Kosova, nije bilo kisika, da prostite!

A povod, makar u naznakama, bila je afera kisik. I ta afera je pala negdje u treći, četvrti plan. Namjesto toga, opozicija je po, moram priznati, dobrom osjećaju za unutarkoalicionu popularnost rasporedila svoje pulene - od nižerangiranog Selaka i Nešića, preko metiljavog Borenovića pa sve do zvijezda društvenih mreža u likovima Jelene Trivić, Nebojše Vukanovića i gradonačelnika Draška Stanivukovića. Ovim je svima jasno stavljeno do znanja kako će i koliko ko biti nostrifikovan i prisutan u predizbornoj utrci.

Već sada se može nasluti da je projektovano mjesto za predsjednicu manjeg BiH entiteta namijenjeno Jeleni Trivić, da će Nebojša Vukanović biti glavna zvijezda mitingaša i kolektor za glasove sa društvenih mreža, a da će Stanivuković, svojim gradonačelničkim položajem davati vjerodostojnost čitavoj ovoj kampanji. Dok će, Borenović, Šarović i vaskrsli Vukota Govedarica solirati, ali u pozadini.

I to je u kratkim crtama, odnos snaga unutar "opozicionog bloka", na ovom (ne)zvaničnom početku stranačke predizborne utrke koja će trajati 365 dana.

Nacionalističke igre gladi, brojke i slova

Dakle, fiktivne "mrske Turke" imamo, domaće protivnike u vidu Dodika imamo, nacionalni naboj pojačan na deset imamo, trobojke su tu, Bože pravde imamo na hiljadu decibela, tri prsta uvijek i stalno gore i nacionalističke igre gladi mogu da počnu.

Što se tiče posjećenosti prvom predizborom skupu, riječ je o nekoliko hiljada ljudi ili kako rekoše Vukanović i kompanija, 20 hiljada. Dobro, ovo ništa nije novo - i vlast i opozicija svakom prilikom četiri puta umnožavaju svoje pulene.

Smjena Šeranića i Đajića?

A što se tiče konkretnih poteza prijedloga i mjera, za to je bio zadužen najiskusniji na stejdžu, Mirko Šarović, koji je svu konkretnu mudrost opozicije sublimirao u par rečenica, preciznije stavki.

On kaže:

"Imamo tri zahtjeva. BN televizija je sinonim za slobodu, tražimo od RTRS-a da u roku od 15 dana na isti način tretira BN, kao i ATV i uključi ih na repetitoru na Kozari", izjavio je Šarović. Drugi zahtjev je procesuiranje odgovornih za aferu "Kiseonik", "Maske" i "Respiratore". Zahtijevamo momentalnu smjenu ministra Alena Šeranića, direktora UKC-a Vlade Đajića, kao i svih direktora zdravstvenih institucija. Kad nepravda postane zakon, otpor postane dužnost."

Dakle od svega je ostao tek zahtjev za smjenu jednog ministra, jednog direktora i ukratko- to bi bilo to. Što se tiče Dodika, dobro je prošao. On ovu dvojicu fikusa može smijeniti kad hoće, ali će se sigurno natezati sa opozicijom, zabave radi.

Vučić pušta niz vodu Dodika?

Na koncu, osim jednovrsne ultranacionalističke ikonografije u kojoj doslovno nema mjesta za nesrbe, osim uopštenih opozicionih fraza, osim poluzahtijeva, mogla se čuti samo jedna vrlo, vrlo bitna stvar, a to je konstatacija gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića da je i "Srbija uz njih".

Možda ovo ne znači ništa, ali možda znači baš sve i možda je ovo presudna rečenica za dalju budućnost i vlasti i opozicije u RS-u?

Zašto, pa zato što se zna da će onaj ko bude podržan od strane Vučićevog režima pobijediti u RS-u. Najjednostavnije račno, onaj koga aminuje Vučić za novog predvodnika zapadnog dijela srpskog sveta, gotovo sigurno uzima iduće izbore na nivou entiteta.

U tom smislu posebno je zanimljiva rečenica odanog Vučićevog ljubimca i skarednog medijskog kvazigurua Nebojše Krstića, koji je prije neki dan napisao jasno, čitko i glasno na Twitteru:

"Dodik je nekompetentan za vršenje posla koji radi i njegovo ponašanje je štetno za interes RS i Srbije."

Ako je to tako, a tako misli jedna od najvažnijih podguznih muha Vučićevih, čini se da je režim u Beogradu izabrao nove favorite, a oni nisu ni Dodik ni njegov tim.

Ako je to tako, a čini se da jeste, uslijediće nam prelijetanja epskih razmjera po horizontali i vertikali, jer Dodik komotno može da zatvori svoju političku fabriku laži i prevare znanu kao SNSD.

Ako je to tako, a čini se da jeste, afere će se raspakivati mnogo većom brzinom nego što je to iko i mogao zamisliti - naravski ne zbog pravdoljubivosti, nego zbog želje da se stari igrači sklone sa scene.

Ako je to tako, a čini se da jeste, možemo od ovako ranjenog Dodika, kome je valjda nakon ove noći jasno da je zauvijek izgubio Banjaluku, očekivati čitav kosmos suludih i po budućnost BiH opasnih poteza.

Ako je to tako, a čini se da jeste, umjesto ekonomskih lešinara koji su glumili četnike, imaćemo na vlasti u skorijoj budućnosti originalne neostvarene četnike koji će zauzeti mjesto starih tajkuna.

Građani, nesrbi, ostali, demokrate, liberali, ljevica... ne pitajte, ne stanuje to i ne postoji u Banjaluci.

Odavno.

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije