Dragan Bursać: Hoće li Dodik formirati mafijašku paravojsku?

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Hoće li Dodik formirati mafijašku paravojsku?
Foto: Arhiv / Dragan Bursać i Milorad Dodik

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Želim ti Milorade da što prije proglasiš “samostalnost Srpske“ pa da završimo jednom za svagda sa tim budalaštinama. Samo, ovaj put, ni ti ni tvoji mafijaši i iznajmljeni četnici nemate baš garancije da će traktorske kolone iz RS-a, Srbija primiti na svoju teritoriju.

“Srbima nema života na ovim prostorima ako ne budu imali nezavisnu državu, a sve što se dešava, između ostalog, i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, pokazuju da je to neophodno.“

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Eksplozija u vojnoj bazi u Iraku

Rastu tenzije na Bliskom istoku: Eksplozija u vojnoj bazi u Iraku

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

Sretno trideseto otcijepljenje svima koji slave

Ovako je počeo svoje najnovije izlaganje Milorad Dodik, odbjegli čovjek od razuma, izjavom koja je neukaljana ineteligencijom. Naravno, nećete se iznenaditi, ovo je tek prva ovojesenja prijetnja otcijepljenjem manjeg BiH entiteta od strane laktaškog kabadahije. Oni skloni mazohizmu, izbrojali su preko trideset ovakvih izjava u kojima Mile prijeti otcijepljenjem, prisajedinjenjem sa Srbijom, budućim rovovima, parapolicijama, stvaranjem nove države na teritoriji BiH i granicama među entitetima.

Pa, ima li ikakve razlike u odnosu na dosadašnje puste tlapnje od strane gruntovnog vlasnika manjeg BiH entiteta, sve sa pripadajućom populacijom?

Sigurno da ima.

Dodik primio najozbiljnije prijetnje sankcijama od strane EU

Naime, ovih dana, mogu se čuti kuloraske priče po kojima će Milorad Dodik sa svojih 19 hajduka, pardon najužih saradnika, biti žestoko kažnjen od strane EU.

Ovo je potvrdio beogradski politički analitičar Dušan Janjić, izuzetan poznavalac situacije na relaciji Brisel-Zapadni Balkan:

“Evropska unija spremila je oštre sankcije za Milorada Dodika i za još 19 ljudi oko njega. Dodik i njegovi saradnici biće žestoko kažnjeni od Evropske unije“.

Janjić je na kraju poentirao da će sankcije biti žešće od onih koje je Amerika uvela Dodiku, te da će udarati direktno po džepovima i bankovnim računima i Dodika i klike mu i, najbitnije, Dodik je itekako obaviješten o narednim koracima Brisela.

Otud ova potpuna i krajnja medijska rijalitizacija Dodika u zadnjih desetak dana. Brzo se on šalta od deničarskog klovna koji je svojim suludim stand-up izjavama zabavljao Orbana i ostale u Budimpešti, dok je planirao da Evropu vrati u Srednji vijek, pa do opetovanih ranojesenjih bulažnjenja o nekakvom otcijepljenju RS-a od BiH.

Naravski, zakonski, Dodik lupeta gluposti kao i do sad. Dovoljno je samo podcrtati najsuvlju istinu po kojoj Ustavni zakon, Ustava Republike Bosne i Hercegovine kaže: “Nesprovođenjem ili rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma ukidaju se entiteti, a Bosna i Hercegovina nastavlja djelovati kao međunarodno priznata, suverena i nezavisna državna!“

Dragan Bursać - undefined

Facebook: Dragan Bursać

Dobro, to Dodik zna, dakle zna da je odavno ušao u vanzakonske i ileglane sfere. Ali, kad je već u tim vodama, zna li u njima plivati?

Ko će to ratovati za Dodikovo dupe?

U čitavoj ovoj priči, ima nešto drugo. Zapravo prvo i najizvornije. Ko će to ratovati za Dodika, jer mirom sigurno neće uspjeti do kraja prekrojiti Dejton i rasturiti BiH. Znači, pravo je pitanje - na koji način će Milorad Dodik ljude koji ljube šverc, skupu firmiranu robu, nerad, konformizam i lagodan život, mobilisati da idu u hipotečke rovove za njegovo dupe i tajkunsko carstvo?

Jer, kad Dodik kaže:

“U roku od tri, četiri ili pet mjeseci, to je moj prijedlog i nadam se da će biti podržan, treba da formiramo našu vojsku i izađemo iz koncepta koji se zove Oružane snage, zabranimo Sudu i Tužilaštvu da djeluje na prostoru Srpske i pravosuđe stavimo u ingerenciju parlamenta Srpske”.

Na koga Dodik misli?

Mislili li da će sa zbunjenom i nasamarenom opozicijom odista formirati paravojsku i ostale neustavne i paralelne kvazinstitucije? Nema šanse! Čak ni opozicija nije toliko glupa da je Dodik svakih mjesec dana nategne. Mislim. Ili misli na nekakav svenarodni ustanak. Opskurni “Dan zastave“, pokazao je prije desetak dana da gladni narod generalno boli donji dio leđa za Dodikovim i Vučićevim naci-peroformansima?

O raznoraznim odredima poštara, zavičajnim udruženjima lovaca i ribolovaca, vatrogasaca i ostalih koji paradiraju na neustavni dan entiteta, a koji bi mu se “stavili u službu“ ne treba trošiti riječi.

Na koncu, stvarno ostaju mu samo najbliži. Hoće li onda tih famoznih 19 tajkuna-saradnika najdirektnije sa svojim familijama i posilnim ratovati i tražiti hajdučku pravdu i za Dodika i za svoje opljačkane milione, koji će im EU oteti pred očima???

Milorad Dodik - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik

Militantna kartelizacija RS-a po uzoru na ukrajinske okupirane teritorije?!

Ako je tako i ako je istina ovo posljednje, onda ćemo prisustovati formiranju neke vrste mafijaške (para)vojske, polujavne nelegalne organizacije, koju će sačinjavati lokalni kartelski plaćenici i dobro naoružani psi rata iz inostranstva.

Zastrašujuće, ali takve stvari postoje ne samo u Kolumbiji sa FARK-om, nego i mnogo bliže kod nas u Evropi na istočnim granicama Ukrajine.

Možda Dodik odista ima neke garancije (usmene ili logističke) od Ruske Federacije da će u centru Evrope napraviti “malu novorusiju“ - čitaj haos!

I onda svi zajedno moramo razmišljati u dva pravca:
1. Ili je Evropa slijepa kod očiju, a ne bi joj bilo prvi put
2. Ili je Dodik potpuni blefer, koji je spreman žrtvovati cijeli narod zarad svog dupeta, a ne bi mu bio prvi put.

Oba scenarija su strašna i imaju poprilično zastrašujući početak, sredinu i kraj.

A što se tiče Dodikove stražnjice, od srca mu želim da što prije pokuša proglasiti nezavisnost RS-a i da ne čeka nipošto famoznih 6 mjeseci, jer će mu trideseto otcijepljenje pasti baš na dan šale, šege i pošalice, 1. aprila 2022.

Dakle, želim mu da što prije proglasi “samostalnost Srpske“, kao se to govorilo u lokalnim medijima, pa da završimo jednom za svagda za tim čudesima. Samo, ovaj put, ni on ni njegovi tajkuni i iznajmljeni četnici nemaju baš garancije da će traktorske kolone iz RS-a Srbija primiti otvoreno na svoju teritoriju.

I zato pamet u glavu Milorade!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije