Znate li koliko dugo možete držati meso u zamrzivaču? Ovo kažu stručnjaci

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koliko dugo možete držati meso u zamrzivaču? Ovo kažu stručnjaci
Foto: Pixabay / Ilustracija

Važno je znati pravilan način zamrzavanja mesa kako bi meso što duže ostalo kvalitetno i svježe.

Ako u zalihama imate velike količine mesa, potrebno je znati kako to meso pravilno pohraniti u zamrzivač da bi što duže bilo sigurno za konzumaciju.

Idealna temperatura zamrzavanja je minus osamnaest stepeni jer se tako sprečava rast mikroorganizama i inaktiviraju se svi mikrobi, poput bakterija, kvasca i plijesni, koji se inače nalaze u hrani, prenosi Good Housekeeping.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Iako stručnjaci kažu da je sigurno meso zamrznuti u originalnom pakovanju, za zamrzavanje duže od dva mjeseca preporučuju umotavanje mesa plastičnom folijom ili spremanje u plastičnu vrećicu za zamrzavanje, a možete ga i jednostavno staviti u plastičnu vrećicu zajedno s originalnim pakovanjem. Također, uklonite masnoću i kosti s mesa te, ako je potrebno, narežite meso na porcije dovoljne za jedan obrok.

Prema FDA, američkoj Agenciji za hranu i lijekove, cijeli pilići i purani u zamrzivaču mogu biti i do godinu dana. Ako zamrzavate komade, poput pilećih prsa, bataka i krila, trebali biste ih konzumirati u roku od devet mjeseci.

Stručnjaci tvrde: Ovo je pet mitova o mesu u koja ne bismo trebali vjerovati

Stručnjaci tvrde: Ovo je pet mitova o mesu u koja ne bismo trebali vjerovati

Iznutrice se ipak ne bi trebale čuvati više od tri ili četiri mjeseca. Kada se radi o svježem mesu, poput govedine, teletine i janjetine, ono može stajati i po nekoliko mjeseci u zamrzivaču, ovisno o vrsti mesa.

FDA preporučuje da se sirovi odresci u zamrzivaču čuvaju od šest do dvanaest mjeseci, a kotleti, zbog kostiju, mogu stajati nešto kraće, od četiri do šest mjeseci.

Pečeno meso može se čuvati od četiri mjeseca do godine dana.

Ako nekada poželite napraviti više kuhanog mesa kako biste ga spremili u zamrzivač, zapamtite da kuhano meso u zamrzivaču ne održava kvalitetu i svježinu na isti način kao i sirovo meso.

Prema FDA kuhano meso i riba u zamrzivaču se mogu čuvati tri do četiri mjeseca, dok se druge vrste mesa, to jest njihovi ostaci, ne bi trebali čuvati duže od dva ili tri mjeseca, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije