Stručnjaci tvrde: Ovo je pet mitova o mesu u koja ne bismo trebali vjerovati

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci tvrde: Ovo je pet mitova o mesu u koja ne bismo trebali vjerovati
Foto: Pexels / Ilustracija

Meso je za većinu ljudi važan dio prehrane. Izvor je raznih vitamina B koji imaju bitnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica, formiranju tkiva, a važni su i za živčani sistem.

Meso obiluje i mineralima poput magnezija, cinka i željeza, a znamo da je željezo ključno za proizvodnju hemoglobina.

Radi se o proteinu u crvenim krvnim stanicama koji nosi kisik do tkiva i organa. Cink je ipak važan za imuloški sistem, a magnezij je važan za kosti. Naravno, meso sadrži i proteine koji nam daju energiju i kalorije.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Ukratko, uravnotežena ishrana koja uključuje meso u umjerenim količinama dobra je za zdravlje, ali dijatetičarka Kelsey Lorencz za Huffpost kaže da i dalje kruže određeni mitovi o konzumaciji mesa. Uz to, ljudima je teško odabrati među puno proizvođača.

Mnogi ne mogu priuštiti meso iz organskog uzgoja pa se pitaju šta učiniti. Zato su stručnjaci izdvojili nekoliko najvećih mitova o mesu.

Ilustracija

Crveno meso je nezdravo

Nije svako crveno meso isto. Crveno prerađeno meso, poput delikatesnih proizvoda i suhomesnatih proizvoda (salame, hrenovke) treba izbjegavati zbog njihovog potencijalnog kancerogenog djelovanja. Ako ih već i jedeš, to čini umjereno. S druge strane, Huffpost navodi da ne postoje konačne istraživanja o štetnosti crvenog neprerađenog mesa. Američki institut za istraživanje raka sugeriše konzumiranje do tri porcije crvenog mesa sedmično. Ono je bogato željezom, vitaminom B12, cinkom i selenom.

Bijelo meso zdravije je od crvenog

Huffpost piše da, ako se jedu pretjerano, i bijelo i crveno meso povisuju holesterol, a s tim i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zato ni sa čim ne treba pretjerivati. Umjereni unos mesa treba kombinovati s povrćem, mliječnim proizvodima i mahunarkama. Takva je kombinacija najbolja za zdravlje srca.

Piletina

Nije važno kako se meso priprema

"Pečete li meso na roštilju, posebno masnije meso, povećava se rizik od raka i smanjuje zdravstvene prednosti mesa", rekla je L.J Amaral, dijetetičarka iz Los Angelesa. Isto vrijedi i za perad i ribu jer kada se hem željezo koje se nalazi u životinjskom meso, zagrijava na visokim temperaturama, to mijenja stanicu – odnosno to bi moglo oštetiti stanicu. Zato je meso bolje pirjati ili kuhati.

Bez mesa nema proteina

Trebamo manje proteina nego što mislimo. Prema američkom Centru za kontrolu, žene starije od 19 godina trebaju otprilike 46, a muškarci iznad 19 godina 56 grama proteina dnevno, ali oni mogu biti i biljnog porijekla. Biljni proteini mogu zamijeniti meso, a u takve izvore ubrajaju se bademi, chia sjemenke, tofu, soja, ali i mahunarke te leća.

Faširano meso

"Potpuno prirodno meso" je zdravije

Prirodno jednostavno znači da proizvod ne sadrži umjetne sastojke ili dodatne boje te da je minimalno prerađeno. U slučaju mesa, treba birati one komade na kojima stoji da ne sadrže hormonne i antibiotike, da dolaze iz organskog uzgoja, iz otvorenog prostora, javlja Žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije