Najveća greška koju pravimo kada želimo zalediti faširano meso: Posebno obratite pažnju ovu stvar

0
Radiosarajevo.ba
Najveća greška koju pravimo kada želimo zalediti faširano meso: Posebno obratite pažnju ovu stvar
Foto: Pexels / Mljeveno meso/Ilustracija

Mljevena junetina je neizostavan dio mnogih jela, od nje možete praviti pljeskavice, ćufte ili lazanje. Ova vrsta mesa biće odlična ideja za razne sosove i variva.

Ako želite da uživate u jelu na bazi junećeg mesa, važno je da meso pravilno skladištite. Sirova mljevena govedina može da izdrži samo dan ili dva u frižideru. Ako ne planirate da iskoristite svo meso u tom kratkom periodu, važno je da ga zamrznete.

Jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite kada zamrzavate mljevenu govedinu je da je stavite u zamrzivač koji ne funkcioniše dobro. Da bi se meso dobro zamrznulo i spriječilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora neprekidno da radi na -18 stepeni Celzijusa. Ako niste sigurni da li vaš zamrzivač radi ispravno, provjerite termometrom, javlja Punkufer.

Kremlj: Putin spreman razgovarati s Trumpom o Ukrajini, ali od svojih ciljeva sigurno neće odustati

Kremlj: Putin spreman razgovarati s Trumpom o Ukrajini, ali od svojih ciljeva sigurno neće odustati

Prije nego što stavite meso u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete da uradite je da odmrznete meso, uzmete mali dio, a ostatak ponovo zamrznete.

Svaki dio mljevenog mesa umotajte u plastičnu i aluminijumsku foliju, a zatim u plastičnu kesu. Označite datum kada ste zamrznuli meso. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u frižideru duže od tri do četiri mjeseca. Poslije ovog vremena gubi svoj kvalitet i ukus.

Zašto faširano meso bude 'gumeno': Dodajte ovaj sastojak i uvijek će biti sočno i mekano

Zašto faširano meso bude 'gumeno': Dodajte ovaj sastojak i uvijek će biti sočno i mekano

U led možete staviti i već termički obrađeno mljeveno meso, npr. bolonjez sos. Pustite da kuhani sos od mesa dođe na sobnu temperaturu prije pakovanja u pojedinačne porcije i zamrzavanja.

Znate li kako da najbolje odmrznete mljeveno meso? Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u činiju i stavite u frižider na 24 sata i ostavite da se potpuno odmrzne prije nego što ga upotrijebite za željeno jelo.

Obavezno stavite meso na tanjir ili u činiju da spriječite da tečnost od odmrzavanja kaplje na drugu hranu u frižideru. U ovoj tečnosti se mogu naći štetne materije koje mogu da zagade hranu ako nije pravilno termički obrađena i da ugroze vaše zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije