Najveća greška koju pravimo kada želimo zalediti faširano meso: Posebno obratite pažnju ovu stvar
![Najveća greška koju pravimo kada želimo zalediti faširano meso: Posebno obratite pažnju ovu stvar](https://storage.radiosarajevo.ba/article/527523/871x540/mljeveno-meso-2januar23-pexels.jpg?v1704175700)
Mljevena junetina je neizostavan dio mnogih jela, od nje možete praviti pljeskavice, ćufte ili lazanje. Ova vrsta mesa biće odlična ideja za razne sosove i variva.
Ako želite da uživate u jelu na bazi junećeg mesa, važno je da meso pravilno skladištite. Sirova mljevena govedina može da izdrži samo dan ili dva u frižideru. Ako ne planirate da iskoristite svo meso u tom kratkom periodu, važno je da ga zamrznete.
Jedna od najvećih grešaka koje možete da napravite kada zamrzavate mljevenu govedinu je da je stavite u zamrzivač koji ne funkcioniše dobro. Da bi se meso dobro zamrznulo i spriječilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora neprekidno da radi na -18 stepeni Celzijusa. Ako niste sigurni da li vaš zamrzivač radi ispravno, provjerite termometrom, javlja Punkufer.
![Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579070/300x185/protesti-sarajevo-femicid-ngrsa-16feb25-11.jpg?v1739711649)
Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana
Prije nego što stavite meso u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete da uradite je da odmrznete meso, uzmete mali dio, a ostatak ponovo zamrznete.
Svaki dio mljevenog mesa umotajte u plastičnu i aluminijumsku foliju, a zatim u plastičnu kesu. Označite datum kada ste zamrznuli meso. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u frižideru duže od tri do četiri mjeseca. Poslije ovog vremena gubi svoj kvalitet i ukus.
![Zašto faširano meso bude 'gumeno': Dodajte ovaj sastojak i uvijek će biti sočno i mekano](https://storage.radiosarajevo.ba/article/491419/300x185/fasirano-meso-pixabay-9april23.jpg?v1681034889)
Zašto faširano meso bude 'gumeno': Dodajte ovaj sastojak i uvijek će biti sočno i mekano
U led možete staviti i već termički obrađeno mljeveno meso, npr. bolonjez sos. Pustite da kuhani sos od mesa dođe na sobnu temperaturu prije pakovanja u pojedinačne porcije i zamrzavanja.
Znate li kako da najbolje odmrznete mljeveno meso? Zamrznuti komad mesa stavite na tanjir ili u činiju i stavite u frižider na 24 sata i ostavite da se potpuno odmrzne prije nego što ga upotrijebite za željeno jelo.
Obavezno stavite meso na tanjir ili u činiju da spriječite da tečnost od odmrzavanja kaplje na drugu hranu u frižideru. U ovoj tečnosti se mogu naći štetne materije koje mogu da zagade hranu ako nije pravilno termički obrađena i da ugroze vaše zdravlje.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.