? / Koliko dugo mljeveno meso može stajati u frižideru, a koliko u zamrzivaču

28. 01. 2022. u 19:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tek kupljeno mljeveno meso u frižideru može stajati dan, najviše dva, pa bi najbolje bilo, ako ga ne planirate potrošiti u tom periodu, da ga stavite u zamrzivač.

No, može li i tamo dugo stajati?

Gubitak vlažnosti jedan je od glavnih razloga zašto mljeveno meso gubi na jačini okusa nakon što stoji dulje vrijeme, tvrde iz U.S. Department of Agriculture (USDA), čak i ako stoji u zamrzivaču, što znači da ni ondje ne može stajati cijelu vječnost.

Ako je termički obrađeno i pravilno pohranjeno, može biti zamrznuto dva do tri mjeseca i okus se neće toliko jako mijenjati jer je dio vlažnosti već izgubljen tokom kuhanja.

Sirovo mljeveno meso u zamrzivaču se može čuvati tri do četiri mjeseca.

Važno je, naravno, i kako je spremljeno.

U originalnom pakiranju može stajati do dvije sedmice, a ako ga planirate držati duže od toga, bilo bi dobro da to pakiranje omotate folijom ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje.

Dobro je, prenosi Woman's Day, a piše Večernji, napisati i datum ako je samo u plastičnoj vrećici kako biste se podsjetili do kada vrijedi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)