Želite unaprijediti svoj organizam? Donosimo pet jednostavnih savjeta za odlično zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Želite unaprijediti svoj organizam? Donosimo pet jednostavnih savjeta za odlično zdravlje
Foto: Pixabay.com / Redovna tjelovježba je bitna za zdravlje cjelokupnog organizma

Praćenje zdravstvenih preporuka često može biti komplikovano, a ponekad dobijamo kontradiktorne savete sa svih strana, posebno društvenih mreža.

Ali vođenje zdravog načina života ne mora biti komplikovano.

Da biste postigli optimalno zdravlje, smršali i osjećali se sve bolje svaki dan, sve što trebate učiniti je slijediti ovih pet savjeta.

Osumnjičena za ubistvo supruga u Sarajevu predata u Tužilaštvo KS

Osumnjičena za ubistvo supruga u Sarajevu predata u Tužilaštvo KS

1. Nemojte konzumirati otrovne stvari

Mnoge stvari koje svakodnevno konzumiramo sadrže određeni broj toksina.

Neki, kao što su cigarete, droga i alkohol, izazivaju visok stepen zavisnosti kada se konzumiraju duže vreme. Ako imate problem s ovim supstancama, prehrana i fizička aktivnost su najmanja briga. Alkohol u malim količinama je u redu, ali u prevelikim količinama može postati problem za organizam, kao i droge i duhan. 

[related]https://radiosarajevo.ba/magazin/tech/fascinantno-istrazivanje-da-li-je-ovaj-dio-naseg-organizma-kljuc-u-borbi-protiv-stresa/560244[/related]

No, sve veći problem danas je konzumiranje nezdrave "brze" hrane, koja može uzrokovati razne vrste bolesti. Ako želite da postignete optimalno zdravlje, potrebno je da smanjite unos ovih namirnica. 

Jedna stvar koju možete učiniti odmah je da prestanete da konzumirate hranu koja je već upakovana i "ultra" obrađena. Neki od sastojaka ove namirnice je šećer, koji može biti vrlo opasan za organizam ako se prekomjerno konzumira, posebno za metaboličke procese. 

2. Koristite svoje mišiće svakodnevno

Korištenje mišica svakodnevno je vrlo važno za očuvanje dobrog fizičkog zdravlja. Dok dizanje tegova i vježbanje može pomoći da izgledate bolje, to je samo vrh ledenog brijega u poređenju šta ispravno i svakodnevno vježbanje radi za vaš organizam.

Uvjerite se da vaše tijelo, mozak i hormoni funkcionišu na optimalnom nivou i obavite preglede

Primjeri vježbi koje pomažu kod određenih stanja tijela su: dizanje utega utiče na nivo šećera u krvi i smanjuje holesterol i trigliceride. Također podiže nivoe testosterona i hormona rasta, a oba su povezana s poboljšanim ukupnim zdravljem tijela. 

Osim toga, vježbanje vam može pomoći da izgubite masnoću, posebno u kombinaciji sa zdravom prehranom. Ne samo da sagorijeva kalorije, već i poboljšava nivoe hormona i cjelokupnu funkciju tijela.

Zašto je dobro jesti sjemenke? Nude nekoliko benefita za vaše zdravlje

Zašto je dobro jesti sjemenke? Nude nekoliko benefita za vaše zdravlje

Srećom, postoji mnogo načina za vježbanje. Ne morate ići u teretanu ili posjedovati skupu opremu za vježbanje. Izlazak napolje na planinarenje ili šetnju je još jedna važna stvar koju treba da uradite, posebno ako možete da se sunčate dok ste tamo (za prirodni izvor vitamina D). Hodanje je dobar izbor i veoma potcijenjen oblik vežbanja.

Ključno je odabrati nešto u čemu uživate i čega se možete držati na duge staze.

Ako ste potpuno van forme ili imate zdravstvenih problema, dobra je ideja da razgovarate sa kvalificiranim zdravstvenim radnikom prije početka novog programa obuke.

3. Spavajte kao beba

Spavanje je veoma važno za sveukupno zdravlje i studije pokazuju da je nedostatak sna u korelaciji sa mnogim bolestima, uključujući gojaznost i bolesti srca. Preporučljivo je izdvojiti vrijeme za dobar, kvalitetan san. 

Ako vam se čini da ne možete pravilno spavati, postoji nekoliko načina na koje možete pokušati to poboljšati:

Sjajne vijesti za spavalice: Naučnici poručili - evo zašto je dobro vikendom duže spavati

Sjajne vijesti za spavalice: Naučnici poručili - evo zašto je dobro vikendom duže spavati

  • Nemojte piti kafu kasno tokom dana.
  • Pokušajte ići u krevet i buditi se u isto vrijeme svaki dan.
  • Spavajte u potpunom mraku, bez veštačkog osvetljenja.
  • Prigušite svjetla u svom domu nekoliko sati prije spavanja.
  • Takođe može biti dobra ideja da posetite svog lekara. Poremećaji spavanja, kao što je apneja za vrijeme spavanja, vrlo su česti i u mnogim slučajevima se lako liječe.

4. Izbjegavajte višak stresa

Zdrav način života uključuje zdravu ishranu, kvalitetan san i redovno vježbanje.

Ali način na koji se osećate i kako razmišljate je takođe veoma važan. Biti pod stresom sve vrijeme je recept za katastrofu.

Višak stresa može povećati nivo kortizola i ozbiljno narušiti vaš metabolizam. Može povećati želju za brzom hranom, masnoću u predelu stomaka i povećati rizik od raznih bolesti. Studije također pokazuju da stres značajno doprinosi depresiji, koja je danas ogroman zdravstveni problem. 

Prije spavanja uvijek uradite jednu stvar: Treba vam 5 sekundi, a efekat će vas oduševiti

Prije spavanja uvijek uradite jednu stvar: Treba vam 5 sekundi, a efekat će vas oduševiti

Da biste smanjili stres, pokušajte da pojednostavite svoj život - vježbajte, šetajte prirodom, vježbajte tehnike dubokog disanja i možda čak i meditirajte. Ako apsolutno ne možete da se nosite sa teretom svog svakodnevnog života, a da ne budete previše pod stresom, razmislite o odlasku kod psihologa. Ne samo da će vas prevladavanje stresa učiniti zdravijim, već će poboljšati i vaš život na druge načine. Prolaziti kroz život zabrinuti, uznemireni i nikad se ne možete opustiti i uživati ​​je veliki gubitak.

5. Njegujte svoje tijelo pravom hranom

Najjednostavniji i najefikasniji način da se hranite zdravo je fokusiranje na pravu hranu. Birajte neprerađenu, cjelovitu hranu koja liči na ono što je izgledala u prirodi. Najbolje je jesti kombinaciju životinja i biljaka - meso, ribu, jaja, povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, kao i zdrave masti, ulja i mliječne proizvode s visokim udjelom masti.

Ako ste zdravi, vitki i aktivni, jesti cjelovite, nerafinirane ugljikohidrate je sasvim u redu. To uključuje krompir, slatki krompir, mahunarke i integralne žitarice kao što je zob.

Međutim, ako imate prekomjernu težinu, gojaznost ili ste pokazali znakove metaboličkih problema kao što su dijabetes ili metabolički sindrom, smanjenje unosa glavnih izvora ugljikohidrata može dovesti do dramatičnih poboljšanja. Ljudi često mogu izgubiti puno kilograma jednostavnim smanjenjem unosa ugljikohidrata jer podsvjesno počinju manje jesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije