Da li volite da jedete paradajz? Ovo su benefiti za zdravlje koje on pruža
Paradajz je odličan proizvod za svakodnevno konzumiranje. Niskokaloričan je jer sadrži samo 15 kcal u 100 g proizvoda.
Ima puno kalijuma, karotenoida i vitamina C. Sve to govori u njegovu korist. Paradajz može biti odlična užina za ljude koji žele da smršaju. Možete ih jesti mnogo bez brige da ćete dobiti na težini.
Kada je riječ o svim vrstama prerađevina od paradajza, likopen, čiji su izvori, bolje se apsorbuje u prerađevinama. Likopen je prirodni pigment i snažan antioksidans koji je zdrav za prostatu. Zbog toga se uglavnom muškarcima preporučuje da jedu paradajz. Preporučljivo je jesti ove namirnice u prisustvu masti, poput maslinovog ulja, jer se likopen u njima rastvara. Ovo poboljšava njegovu stopu apsorpcije.
Namirite se na vrijeme: Trgovine u Federaciji BiH neće raditi ni u nedjelju, ali ni u ponedjeljak
Prilikom kupovine paradajza, vrijedi pročitati informacije na etiketi proizvoda. Dobar sok od paradajza treba da sadrži paradajz, eventualno sol ili biljne začine. Nisu potrebni nikakvi drugi sastojci.
A evo važnih informacija za ljude koji se bore sa kardiovaskularnim bolestima, uključujući hipertenziju. Ove bolesti zahtijevaju stalnu kontrolu količine soli koja se konzumira svakog dana – glavnog izvora natrijuma u našoj ishrani. Čaša soka od paradajza sa solju može da sadrži oko 300-630 mg natrijuma, što je 20-42 procenta. Dovoljan dnevni unos (AI). U takvim slučajevima, vrijedi izabrati sokove od paradajza bez dodatka soli – čaša takvog proizvoda sadrži oko 25 mg natrijuma.
Šta je sa kečapima?
Često se u kečape dodaju mnogi nepotrebni sastojci. To uključuje: zgušnjivače, glukozno-fruktozni sirup, boje, arome, itd. Kečap se zaista može proizvesti bez ovih dodataka. Zato obratite pažnju na to koliko paradajza ima u prerađenom proizvodu. Možda ćete otkriti da u svoju ishranu uključujete kečap koji ne sadrži paradajz!
Najčešće je cena nagovještaj nutritivne vrijednosti kečapa, ali ne uvijek. Što je jeftiniji, veći je rizik da ima malo paradajza i puno aditiva.
Neki proizvođači dodaju i do 30 procenata da bi poboljšali okus svog proizvoda. više glukozno-fruktoznog sirupa nego što bi dodali šećer, što je još jedan argument za NE za takav proizvod. Fruktoza zaobilazi metaboličke puteve i može izazvati debljanje – u ovoj situaciji, od dvije greške, šećer je bolji dodatak, piše Krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.