Jednostavan trik: Kako prepoznati da su paradajz i krastavac naprskani hemijom?

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavan trik: Kako prepoznati da su paradajz i krastavac naprskani hemijom?
Foto: Pixabay / Povrće/Ilustracija

Da bi se voće, prije svega jabuke, sačuvalo tokom cijele zime, često se tretira raznim hemikalijama koje i te kako mogu da budu opasne po zdravlje. A da li je bezbijedno jesti ovakve namirnice zajedno sa korom?

Da bi jabuke što duže potrajale, tretiraju se voskom, glicerinom, parafinom, kalcijum hloridom, a najopasnija od svih ovih supstanci je definil. Pošto je, u stvari, ovo proizvod koji nastaje preradom nafte, ima tendenciju da bude kancerogen.

O tome kako da se zaštitite da se ne otrujete jabukama i drugim voćem koje je "prskano"; govorili su brojni stručnjaci, a prvi korak je da se operu u toploj vodi, a u koju čak možete dodati i sodu bikarbonu.

Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran

Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran

Koje vrste su najbezbijednije?

Ako kupujete "domaće" proizvode na pijaci od provjerenih prodavaca i za koje znate da ne koriste nikakvu hemiju, možete jednostavno da operete koru od prljavštine i nataložene prašine. Ako ih  kupujete u prodavnici, kada zapravo i ne znate da li su tretirane, preporuka je da ipak oljuštite koru.

Posljedice konzumiranja namirnica koje su "nakljukane hemijom" mogu da budu veoma opasne i da dovedu do teškog trovanja. Međutim, postoji i druga strana ovog problema. Ako ogulimo jabuku, onda on zapravo bacamo glavni izvor vitamina A i C, kalcijuma, fosfora, gvožđa i korisnih antioksidanata.

Istraživanje otkrilo: Ukusne grickalice mogu pomoći u mršavljenju

Istraživanje otkrilo: Ukusne grickalice mogu pomoći u mršavljenju

Postoji nekoliko trikova da se utvrdi koliko su povrće ili voće toksični. Na primjer, kada isječete jabuku, ako vidite da brzo potamni, možete da je bezbijedno jedete sa korom. Karcitin u kombinaciji sa vitaminom C spriječava slobodne radikale da oštete tijelo.

Korisna kora i drugo voće i povrće

Vitamini C i P, velika količina pektina čuvaju se u kori limuna. Ali ove namirnice također mogu da se tretiraju hemijom kao bi im se produžio rok trajanja, tako da ih je potrebno veoma temeljno oprati prije nego što im uklonite koru. Topla voda, soda bikarbona i deterdžent će vam u tome pomoći.

Kako da znate da li su krastavac i paradajz prskani?

Da biste utvrdili da li povrće ima pesticide, možete da isiječete krastavac ili paradajz i pogledate kakva mu je unutrašnjost, piše Krstarica.

Obično krastavci i paradajz sa toksinima imaju žućkaste pruge, u centru se nalazi žuti "dio".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije