Gdje ljeti čuvate banane? Ovaj mali trik može osigurati da vam potraju preko sedam dana

0
Radiosarajevo.ba
Gdje ljeti čuvate banane? Ovaj mali trik može osigurati da vam potraju preko sedam dana
Foto: Pixabay / Ilustracija / Banane

Ljeto je veliki neprijatelj banana. Ili prijatelj, ovisi kako gledate na to. Za sve one koji vole da su im banane jako zrele i mekane, ljeto je savršeno doba jer će čak i najzelenije banane i roku od dva tri dana postati toliko zrele da će im se kora početi osipati tamnim pjegicama. Ako ste od onih koji ne vole potpuno zrele banane ili ih volite kupiti malo više kako bi vam uvijek bile pri ruci, ljetne vrućine će vas izludjeti.

No ljeto nije jedini uzrok bržeg dozrijevanja i propadanja banana. Provjerite najprije na kakvom ih mjestu i u kakvom društvu držite.

Jedan od razloga zašto banane brzo pocrne je to što ih držimo na pogrešnom mjestu i u društvu koje na njih loše utječe: ako se nalaze u zdjeli za voće, a u istoj zdjeli su jabuke i slično voće koje ispušta etilen, banane su vam osuđene na brzu propast. I ne samo da drugo voće može loše utjecati na banane, ponekad mogu loše utjecati i jedna na drugu. Nešto kao tinejdžeri...

"Šta je ovo, Bože spasi": Rijedak fenomen na budvanskoj obali izazvao paniku, a evo o čemu je riječ

"Šta je ovo, Bože spasi": Rijedak fenomen na budvanskoj obali izazvao paniku, a evo o čemu je riječ

Banane je najbolje razdvojiti, ne samo od ostalog voća nego i jednu od druge, a ako nemate uvjete za držanje voća odvojeno, potrudite se izolirati peteljke banana pomoću plastične ili aluminijske folije. Ovaj mali trik može osigurati da vam potraju preko sedam dana.

Ono što nipošto ne biste trebali raditi je pospremati banane u frižider, kako bi ih zaštitili od ubrzanog dozrijevanja do kojeg dolazi ljeti. Banane će vam izvana brzo pocrnjeti, dok iznutra mogu postati brašnaste.

Stavila koru banane u frižider i u roku od 15 minuta se riješila glavobolje: Evo u čemu je trik

Stavila koru banane u frižider i u roku od 15 minuta se riješila glavobolje: Evo u čemu je trik

Puno je bolje maknuti ih iz kuhinje u neku svježiju prostoriju, po mogućnosti ostavu.

Ako pak imate načete banane, to itekako mijenja stvar.  Narezane banane polijte s malo limunova soka, to će im sniziti pH i odgoditi truljenje, a zatim ih stavite u hladnjak zamotane u plastičnu foliju ili pak pospremljene u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu za hranu. Na taj način pohranjene, banane mogu ostati svježe tri do četiri dana, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije