Stavila koru banane u frižider i u roku od 15 minuta se riješila glavobolje: Evo u čemu je trik

3
Radiosarajevo.ba
Stavila koru banane u frižider i u roku od 15 minuta se riješila glavobolje: Evo u čemu je trik
Foto: Pixabay / Banana

Jedna žena je muku mučila s glavoboljama dugi niz godina. Pila je razne tablete ali ništa nije pomagalo. Uz to, tablete su joj iritirale želudac i bilo joj je slabo od većine njih. Nakon što je izgubila već svaku nadu da će se stanje popraviti, prijateljica joj je rekla za jedan stari trik koji uključuje samo koru banane.

Trik je u tome da prvo pojedete jednu cijelu bananu, ali ne bacite koru nego je ostavite u frižider da se ohladi. Nakon minimalno 15 minuta, a po mogućnosti i dulje, izvadite koru od banene iz frižidera, legnete u krevet ili udobno sjednete i stavite koru od banane na čelu.

"Takva kora će instantno rashladiti čelo, opustiti vas, a glava će prestati boljeti. Nisam mogla vjerovati da se to zaista dogodilo. Preporučujem svima da isprobaju ovu genijalnu metodu", rekla je sretna žena.

Oštra reakcija Rame Isaka: 'Plaćat ću kazne, ali zastave s ljiljanima odreći se neću'

Oštra reakcija Rame Isaka: 'Plaćat ću kazne, ali zastave s ljiljanima odreći se neću'

Banane, naravno, možete kupiti u skoro svakoj trgovini, a ako imate volje i želje možete isprobati uzgojiti i sami mini drvo banane doma. Evo kako.

Musa sikkimensis je vrsta banane koja dobro uspijeva i u unutrašnjim prostorima, prije svega u svijetlim dijelovima stana. Njihovi veliki listovi i stabljike prošarani su crvenom bojom, a uz malo sreće, dat će i grozdove plodova banane. Međutim, zbog kratkog vegetacijskog razdoblja u srednjoj Europi uglavnom nisu za jelo. Banana svake godine postaje sve gušća i nastavlja se razvijati kroz nove izdanke svake godine.

Uzgoj u zatvorenom prostoru moguć je tokom cijele godine. Kako bi se povećala klijavost sjemena, potrebno ga je najprije izbrusiti brusnim papirom ili turpijom, a zatim ostaviti da se namače u vodi sobne temperature 12 sati. Utisnite sjemenke u vlažnu zemlju za posude i samo ih lagano prekrijte zemljom.

Ova biljka je vrhunski pročišćivač zraka i navodno snižava temperaturu u domu

Ova biljka je vrhunski pročišćivač zraka i navodno snižava temperaturu u domu

Posudu s kulturom prekrijte prozirnom folijom koju ste opremili rupama. To štiti tlo od isušivanja. Svaka dva do tri dana skinite foliju na dva sata. Time se sprječava stvaranje plijesni na tlu za uzgoj. Stavite posudu za sjeme na svijetlo i vrlo toplo mjesto s 25 do 30°C i održavajte tlo za saksije vlažnim, ali ne mokrim. Ovisno o temperaturi uzgoja, prve sadnice će se pojaviti nakon tri do 12 sedmica.

Musa sikkimensis izuzetno brzo raste i zahtijeva veliku posudu s drenažnim slojem ekspandirane gline u donjem dijelu kada se drži u posudi. Osim toga, njihova potrošnja vode tokom vegetacije je ogromna. Osigurajte redovito, snažno zalijevanje, ali izbjegavajte nakupljanje vode zbog zaostale vode u tanjuriću. Od aprila do oktobra, zadovoljna je sedmičnom primjenom gnojiva za biljke u loncima, prenosi DD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije