Ova biljka je vrhunski pročišćivač zraka i navodno snižava temperaturu u domu

0
Radiosarajevo.ba
Ova biljka je vrhunski pročišćivač zraka i navodno snižava temperaturu u domu
Foto: Instagram / Svekrvin jezik

Popularna sobna biljka svekrvin jezik (Sanseverija), osim što je vrhunski pročišćivač zraka jednako je tako jedna od najlakših biljaka za uzgoj.

To je višegodišnja sobna biljka koja potječe iz stepskih područja Afrike, a koja je idealan odabir za sve (pre)zaposlene i one koji nemaju "zelene prste", ali imaju silnu želju uzgajati bilje u domu. U cijelom svijetu je cijenjena i poželjna zbog svoje sposobnosti prilagođavanja različitim svjetlosnim i temperaturnim uvjetima.

Jedna od najistaknutijih značajki ove biljke je njena sposobnost fotosinteze noću, za razliku od većine biljaka koje to rade danju. Ovaj noćni proces podrazumijeva da sanseverija tokom noći oslobađa kisik i apsorbira ugljični dioksid, što doprinosi poboljšanju kvalitete zraka u prostoru u kojem se nalazi.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Osim sposobnosti filtriranja zraka, sanseverija također pomaže u hlađenju okoline. Tokom vrućih dana kroz lišće ispušta vlagu u zrak, što ima prirodni učinak hlađenja. Još jedna prednost ove biljke je njezina sposobnost apsorbiranja toksina koji se šire zrakom. Dokazano je da ova biljka može ukloniti neželjene hemijske spojeve, poput benzena, trikloretilena i formaldehida, koje emitiraju proizvodi za čišćenje, boje ili namještaj. Poboljšanjem kvalitete zraka sanseverija pridonosi stvaranju zdravijeg životnog prostora.

Srećom, to je biljka koja zahtijeva malo brige i pažnje. Prilagođava se različitim vrstama rasvjete, no najbolje je ne izlagati je direktnom suncu. Također, može preživjeti u uvjetima umjerene temperature i ne treba je često zalijevati. Otpornija je na nedostatak vode nego na višak, pa je važno izbjegavati pretjerano zalijevanje koje može oštetiti njezin korijen. Čini se da je vruće ljeto pred nama, pa osvježite svoj prostor jednim ili više primjeraka sansevierie, prenosi DD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije