Dobro je znati: Ovo nikako ne biste smjeli raditi ako vam nestane struje u kući

0
Radiosarajevo.ba
Dobro je znati: Ovo nikako ne biste smjeli raditi ako vam nestane struje u kući
Foto: Pexels / Ilustracija

Nestanak struje u domu može nas iznenaditi i poremetiti nam rutinu, ali i obično budemo i primorani na neka privremena rješenja dok se struja ne vrati.

Često pravimo i neke greške koje mogu ugroziti našu sigurnost, piše Zadovoljna.hr. Zbog sigurnosti vas i vaših ukućana, ali i kako biste spriječili mogućnost štete te kako biste sebi olakšali, kada u vašem domu nestane struje, nikada nemojte raditi ove stvari. 

Korištenje svijeća

Paljenje svijeća kada nestane struje čini se kao klasično rješenje, ali to nikako nije najsigurnija opcija. Djeca ili kućni ljubimci lako mogu srušiti svijeću i nikada ne biste smjeli ostaviti svijeću bez nadzora kada idete iz sobe u sobu. Pripazite i kada rukujete s držačima svijeća koji mogu postati vrlo vrući ukoliko ostavite da svijeća gori predugo. Umjesto svijeća, bolje rješenje bit će da na određena mjesta u domu gdje vam je svjetlo najpotrebnije stavite ručne svjetiljke na baterije te povremeno provjerite rade li.

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Policija sa novim informacijama: Poznat identitet ranjene osobe u Sarajevu

Ostavljanje većih kućanskih aparata uključenih u struju

Čim nestane električne energije, isključite iz struje sve veće aparate u domu, poput televizora, računala i sličnih aparata, a manje samo možete ugasiti, poput lampi i radija. To je bitno napraviti jer ukoliko svi aparati ostanu uključeni, kada se struja vrati može doći do strujnog udara koji će spržiti elektroničke naprave ili preopteretiti strujni krug vašega doma.

Prečesto otvaranje frižidera ili zamrzivača

Ukoliko tokom nestanka struje ne otvarate frižider ili zamrzivač, hladan zrak će ostati unutra i spriječiti da se namirnice pokvare. Štaviše, neotvoren frižider može održavati odgovarajuću temperaturu barem četiri sata, a u dobrom zamrzivaču namirnice mogu biti sigurne i do dva dana. Ako do nestanka struje dođe kada je vani vruće, preporučuje se staviti prekrivač na frižider i zamrzivač koji će poslužiti kao dodatni sloj izolacije.

Dopuštanje slavina da se previše ohlade

Ukoliko struje nestane tokom zime, postoji opasnost da se voda u slavinama zamrzne što može dovesti do pucanja slavina. Dok su pipe u novijim i renoviranim kućama vrlo vjerovatno pravilno izolirane, u starijim kućama dobro je provjeriti pipe u podrumu, garaži te vanjski vodovod i ako su pipe neizolirane omotajte ih u izolacijsku pjenu, stare prekrivače ili ručnike te ostavite da voda lagano curi kako biste smanjili rizik od smrzavanja.

Korištenje previše vode odjednom

Kod dužeg nestanka struje, toplu vodu treba trošiti umjereno jer može doći do njenog pomanjkanja. Stoga, kako u vašem domu ne bi ponestalo vode, budite štedljiviji s vodom kada se tuširate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije