Stručnjakinja otkrila trikove kako rashladiti dom bez paljenja klime

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjakinja otkrila trikove kako rashladiti dom bez paljenja klime
Foto: Screenshot/YouTube / Filter klima uređaja

Stručnjakinja za energiju Amy Barker otkrila je pet trikova za rashlađivanje doma ljeti. Uz pomoć njezinih savjeta za uštedu energije i novca, dom će vam biti rashlađen bez povećanja računa za struju, piše The Sun.

Korisna tehnika, iako se nekima može činiti očita, jest držanje zastora ili roletne zatvorenima.

"Jedan od najlakših načina da rashladite svoj dom tokom toplijeg vremena je da držite roletne ili zavjese zatvorenima, naročito ako se prozor nalazi na zidu okrenutom prema jugu ili zapadu", rekla je Amy.

Novi detalji nakon eksplozije na Širokači: Dežurna tužiteljica na terenu

Novi detalji nakon eksplozije na Širokači: Dežurna tužiteljica na terenu

"Djelovat će kao barikada i pomoći u održavanju niske temperature, ali ako ih želite imati otvorene kako bi propuštale malo svjetla, pokušajte to izbjeći tokom najtoplijih dijelova dana. Otvorite ih samo navečer kako biste uživali u zalasku sunca", dodala je ona.

Barker je objasnila da, iako se ne morate zauvijek skrivati ​​u mraku, postoje idealna vremena tokom dana da otvorite svoj prozor.

Izbjegavajte korištenje vrućih uređaja

Kako podesiti klimu u automobilu tokom ljetnih dana? Mnogi to rade pogrešno, a može biti opasno

Kako podesiti klimu u automobilu tokom ljetnih dana? Mnogi to rade pogrešno, a može biti opasno

"Dobro opće pravilo je da otvarate prozore samo ujutro ili navečer i tokom cijele noći. To obično znači izbjegavanje otvaranja između 11 i 15 sati, što je najtopliji dio dana", pojasnila je.

"Još jedan dobar savjet je da otvorite prozore na suprotnim krajevima svog doma kako biste stvorili propuh. Zrak koji se kreće je hladniji od mirnog zraka, tako da ćete stvoriti malo povjetarca i omogućiti zraku da bolje cirkulira. Možete ići i korak dalje tako što ćete ispred otvorenog prozora objesiti vlažnu plahtu koja će ohladiti zrak dok ulazi u vaš dom", otkrila je stručnjakinja.

Tokom vrućih dana općenito je dobra ideja izbjegavati korištenje vrućih uređaja.

"Kuhinjski aparati kao što su pećnice ili sušilice za veš uzrokovat će zagrijavanje vaše kuhinje, i to brzo. Dakle, umjesto u sušilici veša, veš sušite na staromodan način", rekla je Barker.

Rashladite dom biljkama

"Također, televizori, set-top box uređaji, DVD-ovi, punjači za mobilne telefone, igraće konzole, stereo uređaji i računala troše male količine električne energije u stanju mirovanja, ali mogu generirati puno topline. Iako je potrošena energija u stanju mirovanja mala, ukupna potrošnja energije se zbraja", istaknula je Amy.

Majstor otkrio: Manje ćete trošiti struju ako ovako podesite klima uređaj u vašem domu

Majstor otkrio: Manje ćete trošiti struju ako ovako podesite klima uređaj u vašem domu

Njezin jednostavan trik može vam pomoći da uštedite više stotina maraka godišnje. Barker je objasnila da čak i pravilno uređenje doma, poput posteljine i kućnih biljaka, može pomoći.

"Trebali biste izbjegavati sintetičku posteljinu i odlučiti se za pamuk ili lan. Oni su poznati kao materijali koji mogu disati, tako da je manja vjerojatnost da će vam vrući zrak ostati zarobljen ispod popluna i manja je vjerojatnost da ćete imati onaj 'vlažni' osjećaj kao kod sintetičkih materijala", rekla je.

"Kada nam domovi postanu prevrući, biljke prolaze kroz proces koji se zove transpiracija, a koji im pomaže da se ohlade. To također znači da kada naši domovi postanu prevrući, biljke će dopustiti da ovaj višak vlage ispari kroz lišće, a pritom će se toplina ukloniti iz zraka, što također pomaže našim domovima da se rashlade", zaključila je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije