Evo kako ćete sami očistiti klima uređaj

1
Radiosarajevo.ba
Evo kako ćete sami očistiti klima uređaj
Foto: Screenshot/YouTube / Filter klima uređaja

Održavanje klima uređaja je od vitalnog značaja, pogotovo ako netko od ukućana ima respiratorne smetnje. Također, neredovito održavanje ovih uređaja može biti okidač za razvoj bolesti dišnih puteva.

U nečistoj klimi može se stvoriti plijesan koja uzrokuje hronični kašalj te iritaciju očiju i kože. Osim toga, čista će klima i duže trajati, zato ju je važno redovito čisititi.

Filteri unutar klima uređaja su dizajnirani da skupljaju prljavštinu i mikrobe, ali ako se redovito ne održavaju, mogu se začepiti i skupljati vlagu i plijesan.

Lagumdžija: 'Nemam namjeru valjati se u blatu'

Lagumdžija: 'Nemam namjeru valjati se u blatu'

Učinkovitost uređaja osigurat će redovito čišćenje ili zamjena filtera jer začepljeni, prljavi filteri blokiraju normalan protok zraka i smanjuju učinkovitost uređaja.

Ima raznih modela, no kod sobnih klima uređaja filteri se obično nalaze odmah iza poklopca unutarnje jedinice.

Očistiti ga nije problem - prvo isključite klima uređaj iz struje, skinite poklopac jedinice, izvadite filtere i operite ih u toploj vodi.

Majstor upozorio sve: U ovom slučaju klima može izazvati strujni udar

Majstor upozorio sve: U ovom slučaju klima može izazvati strujni udar

Mnogi stručnjaci savjetuju da se filteri potope tridesetak minuta u toploj vodi uz malo nekog sredstva za čišćenje. No, prije vraćanja u jedinicu trebate ih dobro posušiti, a onda vratiti poklopac. Njega također prije treba oprati jer se može uprljati. 

Tokom sezone hlađenja, filtere je dobro čistiti svakih mjesec ili dva, ovisno o tome koliko često koristite klimu.

Prije početka sezone svakako treba provjeriti jesu li filteri očišćeni. Ujedno treba pregledati vanjsku cijev za ispuštanje kondenzata te ukloniti sva začepljenja i eventualne prepreke.

Također, klima uređaj mora biti čist, možete ga prebrisati krpom ili usisati one dijelove koji su dostupni. Na taj način smanjit ćete mogućnost prijevremenog začepljenja te se pobrinuti da uređaj radi kako treba i da ne troši struje više nego treba, prenosi 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije