Zašto je važno koristiti klima uređaj u automobilu tokom zime?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto je važno koristiti klima uređaj u automobilu tokom zime?
Foto: Twitter / Klima uređaj u atomobilu

Suprotno očekivanjima, klima uređaj u automobilu trebao bi se koristiti čak i zimi, makar i povremeno.

To nije samo zbog udobnosti, već i radi sprečavanja mogućih ozbiljnih i skupih kvarova na klimatizacijskom sistemu vozila.

Najčešći problemi koji proizilaze iz nedostatka korištenja mogu se otkriti tek kasnije tokom ljeta, a najviše će pogođeni biti kompresor klima uređaja i krug sistema.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Kompresor, koji pokreće cirkulaciju rashladnog plina, često doživljava kvarove ako je predugo isključen. Popravak ovog ključnog dijela, nužnog za proizvodnju hladnog zraka, može koštati oko 550 eura (1.100 KM).

Isključivanje klima uređaja od septembra do juna može uzrokovati i druge probleme, uključujući pucanje brtvi kruga i ispuštanje plina.

Šta uraditi kada vam se probuši guma na automobilu? U jednom slučaju nemojte koristiti ovo

Šta uraditi kada vam se probuši guma na automobilu? U jednom slučaju nemojte koristiti ovo

Kako pravilno koristiti klima uređaj zimi?

Iako može biti izazovno pronaći trenutak kada vam je stvarno hladno u automobilu tokom zime, preporučljivo je barem jednom ili dva puta mjesečno uključiti klima uređaj (pritiskom na tipku A/C, kako bi kompresor radio) tokom 15 minuta.

Ovime će se osigurati da motor klimatizacijskog sistema radi povremeno, što će otežati nakupljanje prljavštine u krugu i filterima.

Ako vaš sistem omogućava podešavanje temperature, postavite je na 17 ili 18 stepeni. Ovo može poslužiti i kao prilika za odmagljivanje vjetrobranskog stakla, budući da hladan zrak, iako sporiji za ovu svrhu, pomaže u uklanjanju vlage iz kabine.

Kako prepoznati kvar klima uređaja?

Korištenje klima uređaja zimi također može poslužiti kao provjera ispravnosti sistema i otkrivanje eventualnih kvarova prije ljeta. U hladnijim mjesecima može biti teže primijetiti nedovoljno hlađenje sistema (što se obično događa kada krug izgubi dio plina), ali jedan pokazatelj može biti produženo vrijeme potrebno za odmagljivanje vjetrobranskog stakla.

Ako primijetite neugodan miris plijesni kada je klima uključena, to može ukazivati na višak prljavštine u filteru, što također zahtijeva promptnu intervenciju, piše Jutarnji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije