10 savjeta za vaš automobil u zimskim mjesecima

0
Radiosarajevo.ba
10 savjeta za vaš automobil u zimskim mjesecima
Foto: Radiosarajevo.ba / Mercedes / Ilustracija

Niske temperature sad konačno dokazuju da je zima itekako stigla. Led i snijeg pojave su koje nismo svi u mogućnosti izbjeći.

Ovih 10 savjeta moglo bi vam uvelike pomoći kako bi dragocjeno vrijeme koristili za nešto drugo.

1. Podignite brisače tokom noći i navucite preko njih čarapu ili neku tkaninu kako se u zimskim mjesecima pod utjecajem temperature ne bi zalijepili za staklo. Taj će vam “trik” pomoći da što brže očistite vjetrobransko staklo.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

2. Zamrznuta ključaonica, ako još uvijek vrata otvarate ključem? Uzmite slamku i puhnite u sredinu ključaonice kako bi toplim zrakom odledili unutarnji sklop. Također, ako navedeno nije rezultiralo uspjehom, koristite upaljač kako bi lagano zagrijali ključ, a potom i lakše otključali automobil.

3. Jedna od zanimljivih ideja je i punjenje čarape ili određene tkanine pijeskom koji bi ujutro trebao spriječiti zaleđena stakla. Vlaga koja stvara kondenzat, prilikom čega se lede stakla, trebala bi se smanjiti, a time i olakšati jutarnje kretanje na posao.

Ostavite spomenuto u unutrašnjosti automobila tokom noći, ako rezultati nisu očekivani zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, definitivno nije odmoglo ni u kom slučaju.

Korisni savjeti za sve vozače
Arhiv: Korisni savjeti za sve vozače

4. Oprezno s toplom vodom, pregrijana voda mogla bi uzrokovati pucanje stakla. Iako vjetrobransko staklo svojom debljinom i strukturom nije lako lomljivo, svakako pripazite jer nisu sve staklene površine jednake čvrstoće i debljine.

5. Ulaganje u kvalitetnu strugalicu leda pametna je odluka jer metalne površine mogle bi oštetiti staklo ili boju na automobilu.

6. Spuštanje stakala u vratima nikako nije pametna ideja ukoliko se na njihovim površinama još uvijek nalazi led. Svakako prije toga postružite led strugalicom ili pričekajte da se led otopi pod utjecajem više temperature.

Ilustracija / Snijeg na automobilu
Foto: Pixabay: Ilustracija / Snijeg na automobilu

7. Retrovizore možete obući vrećicama za zamrzivač, ujutro ćete olakšati posao čišćenja leda.

8. Obavezno provjerite veličinu utora u gumama kako sigurnost na cesti ne bi došla u pitanje.

Zima nam je došla: Na koliko bara je ispravno napumpati gume za sigurnu zimsku vožnju?

Zima nam je došla: Na koliko bara je ispravno napumpati gume za sigurnu zimsku vožnju?

9. Kombinirajte omjer octa i vode kako bi smanjili mogućnost zamrzavanja. Večer prije kombinacija koja bi trebala umanjiti mogućnost zamrzavanja staklenih površina, naravno u omjeru 3:1 za ocat.

10. Čuvajte platnene navlake u zimskim mjesecima, pomoći će u trenucima guranja automobila iz zatrpanog snijega. Navlačenjem preko cipela, smanjiti će klizanje odnosno čvršće ćete stajati na tlu, prenosi portal Automobili.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije