Prije spavanja uvijek uradite jednu stvar: Treba vam 5 sekundi, a efekat će vas oduševiti

0
Radiosarajevo.ba
Prije spavanja uvijek uradite jednu stvar: Treba vam 5 sekundi, a efekat će vas oduševiti
Foto: Pexels / Trik koji će vam pomoći da bolje spavate

Vjerovali ili ne, ali temperatura igra veliku ulogu u tome da li ćete imati miran ili loš san.

Stručnjaci tvrde da spavanje u hladnijoj prostoriji pomaže da ostanemo svježi i izgledamo mlađe, ali i da san u sobi s nižom temperaturom podstiče proizvodnju melatonina koji se naziva i tjelesnim hormonom spavanja.

Pored toga ovaj melatonin je i antioksidans, piše Bright Side. Pored toga, spavanje u toploj sobi možda može da izazove košmare i nesanicu, a studija koja je sprovedena u Londonu i objavljena na sajtu Frontiersin ističe da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim telesnim temperaturama.

Nermin Nikšić objavio video s otvaranja mosta i zanimljivu poruku o navikama - ko priča, a ko radi?

Nermin Nikšić objavio video s otvaranja mosta i zanimljivu poruku o navikama - ko priča, a ko radi?

Više temperature znače da tijela oslobađa više hormona stresa zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju nivoa kortizola, a to znači manje stresa i bolji kvalitet sna. Također, spavanje u hladnoj sobi može smanjiti šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa, ali može i da pospješi nivo hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i gojaznosti.

Iako je naše tijelo nevjerovatno i tokom sna obavlja mnoge ključne zadatke poput popravljanja ćelija i konsolidacije memorije, ono nije u stanju da reguliše tjelesnu temperaturu! Zbog toga mi na to moramo da utječemo, koliko god je to moguće, navodi Krstarica. Jedna od prednosti spavanja u hladnijoj sobi je i ta što pomaže sprječavanje gljivičnih infekcija. Pored svega ovoga, spavanje u hladnoj sobi može i da nam pomogne da smršamo! U ovim uslovima poboljšava se i metabolizam tijela, pa se i aktiviraju "smeđe masti" koje sagorijevaju kalorije iz tela.

Dakle, prije spavanja obavezno snizite temperaturu u sobi - rastvorite prozore, upalite klimu i potom uplovite u mirnu i opuštenu noć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije