Započnite jutro na zdrav način: Na meniju ukusna palenta, okus naprosto oduševljava
![Započnite jutro na zdrav način: Na meniju ukusna palenta, okus naprosto oduševljava](https://storage.radiosarajevo.ba/article/532168/871x540/palenta-pura-hrana-7februar24-prntsc.jpg?v1707345349)
Palenta ili pura je jedno od omiljenih jela našeg djetinjstva i uvijek se treba posjetiti onog okusa kada smo bili djeca.
Palenta je veoma popularna na Balkanu i jede se najčešće za doručak, ali tokom ostalih dijelova dana.
Jedan recept za palentu će vas oduševiti te nećete potrošiti mnogo vremena praveći je, a ukus će biti savršen.
![Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554773/300x185/olimpijske-igre-pariz-26juli24-aa.jpg?v1722027130)
Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni
Sastojci
1 šoljica od 200 ml palente (instant kukuruzna krupica)
3 šoljice vode
3/4 kaščice soli
1 kašika putera
![Znate li pravilno skuhati palentu? Evo kako dobiti puru bez grudica](https://storage.radiosarajevo.ba/article/484736/300x185/palenta.jpg?v1676912149)
Znate li pravilno skuhati palentu? Evo kako dobiti puru bez grudica
Sa svježim kajmakom:
- 2 kašike putera
- svježi sir ili kajmak (ili kiselo vrhnje)
- malo soli
Sa jogurtom i bijelim lukom:
- 2 kašike putera
- 180-200 ml kiselog mlijeka ili jogurta
- malo soli
- malo bijelog luka
- šoljica=125 ml
Priprema
Stavite vodu neka uzavre, pola odvojite sa strane, a u drugu polovinu dodajte so i malo putera. Kad se puter otopi, uspite palentu, svu odjednom i energično miješajte da se ne stvore grudvice. Vatru smanjite jer će inače palenta prskati. Kuhajte po uputi, odnosno dok palenta ne omekša stalno miješajući. Pomalo dodajite onu odvojenu polovinu vode.
![Palenta](https://storage.radiosarajevo.ba/image/752762/871x540/pura-kuhinja-recepti.jpg)
Sa sirom ili kajmakom:
Dok kuhate palentu, u tavi rastopite maslac. Čim zamiriše (pazite da vam ne izgori), maknite sa vatre. Palenta je već gotova, odmah je iskrenite na tanjur i prelijte vrelim, rastopljenim maslacem.
Svježi sir po potrebi posolite i izmrvite po palenti, ili pospite kajmakom.
Sa jogurtom i bijelim lukom:
Malo bijelog luka sitno narežite, pa umiješajte u kiselo mlijeko.
Gotovu palentu stavite na tanjir, polijte rastopljenim puterom, malo izmiješajte pa zalijte kiselim mlijekom, javlja Coolinarka.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.