Recepti / Sedmični jelovnik: Pečena palenta sa špinatom i jajima

23. 03. 2020. u 18:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 22

Pregled sastojaka, koje imamo na raspolaganju u domaćoj zalihi i kuharski plan za svaku sedmicu, puno doprinosi tome, da što pametnije iskoristimo što imamo pri ruci I da u vrijeme pandemije što manje odlazimo u trgovinu. Ako se za to i odlučimo, neka naš spisak za kupovinu bude napisan tako da je što prije. Sastojke popišite onako kao što ih nalazite na policama, piše Odprtakuhinja.

Sastojci

• 200 g palente
• 600 ml vode
• 400 g smrznutog špinata
• 2 česna bijelog luka
• 1 crveni luk
• 1 bio kocka za supu
• 4 jaja
• so i biber

Priprema

1. Odmrznemo špinat
2. U posudi popržimo isjeckani crveni i bijeli luk, te zalijemo s malo vode u koju smo dodali kocku za supu.
3. Kada tekućina proključa, ubacimo palentu i kuhamo je prema uputama. Na kraju dodamo još špinat i sve pomiješamo. Po potrebi posolimo i pobiberimo.
4. Posudu za pečenje premažemo s malo maslinovog ulja i po njoj pažljivo rasporedimo palentu. Napravimo četiri rupice za jaja i sve skupa ohladimo da bismo jelo nakon pečenja mogli fino narezati
5. Pećnicu zagrijemo na 200 stepeni
6. Jaja razbijemo u rupice i palentu, te stavimo na pečenje 20 minuta.

NEMA KOMENTARA