Znate li pravilno skuhati palentu? Evo kako dobiti puru bez grudica

2
Radiosarajevo.ba
Znate li pravilno skuhati palentu? Evo kako dobiti puru bez grudica
Foto: justalittlebitofbacon.com / Palenta

Pura, palenta, žganci... zovite ovo jelo kako god hoćete, ali morate priznati da je vrlo praktično, lako probavljivo, a ako se dobro skuha i ukusno.

Međutim, skuhati stvarno dobru palentu nije baš mačji kašalj. Ostane li vam iti jedna grudica ili previše brzo zaključite da je pura skuhana, rezultat neće biti nimalo zadovoljavajući, piše Slobodna Dalmacija.

Kako biste bili sigurni da će vam palenta savršeno ispasti, trebali biste se pridržavati ovog provjerenog postupka i poštovati pravila. Sve počinje zakuhavanjem vode, u koju ćete odmah na početku dodati bogdu soli.

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Sjajne vijesti: OKI Fantomi treći put uzastopno osvojili titulu prvaka Europe

Kukuruzni griz u uzavrelu vodu treba usuti ravnomjerno i opmalo, jer ubacite li odjednom cijelu hrpetinu, nema šanse da ćete izbjeći grudice. Važno je prilikom usipanja krupice neprestano miješati, stoga se potrudite izabrati posudu za kuhanje s kojom je lako baratati, one s ručkom su najbolja opcija.

Nakon što ste sve dobro izmiješali, smanjite vatru na najnižu moguću i kuhajte uz miješanje sve dok se smjesa ne počne odvajati od dna posude. A sad slijedi najbitniji savjet. Premda vam se čini da je palenta skuhana, u krivu ste. Nastavite kuhati na niskoj temperaturi, poklopljeno uz povremeno miješanje, još barem 15 do 20 minuta.

Vaša će pura, palenta ili žganci ispasti savršeno, imat će neodoljivo pun okus kukuruza i niti jednu jedinu grudicu. Zbog dužeg će kuhanja postati kremastija, a ujedno i još probavljivija.

Ubacite li na kraju kuhanja i komadić putera, moći ćete je jesti čak i samu, bez ikakvih dodataka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije