Za jednostavan i ukusan ručak pripremite "Cheeseburger tjesteninu"
Tjestenina sa kremastom umakom od mljevenog mesa i sira neodoljivo podsjeća na okus cheeseburgera. Za ovo jelo preporučljivo je da koristite kraću tjesteninu po izboru kao što su makaroni, fusilli, penne ili ziti, piše Index hr.
Sastojci:
2 kašike maslinovog ulja
500g mljevenog mesa
1 glavica luka, nasjeckana
sol, po ukusu
biber, po ukusu
1 kašičica čilija u prahu
1 kašika mljevene dimljene paprike
1 kašičica bijelog luka u prahu
400g kratke tjestenine
100g tikvica, naribanih
500ml goveđeg temeljca
300ml mlijeka
120g gauda sira, naribanog
1 kašika koncentrata paradajza
svježi peršun, za posluživanje
Tajni sastojak za brzi bologneze: Jedinstven i savršen okus uz mali trik kuhara
Priprema:
Istraživanje o učenicima u BiH: Informacijska pismenost i vještine na alarmantno niskom nivou
1. Pržite meso.
Zagrijte veliki lonac postavljen na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, luk i govedinu te začinite soli i bibrom. Pržite oko 10 minuta, odnosno dok ne porumeni. Povremeno miješajte razbijajući velike komade mesa. Umiješajte čili u prahu, dimljenu papriku i bijeli luk u prahu te kuhajte još minutu.
2. Dodajte tjesteninu
Dodajte tjesteninu i tikvice te dobro promiješajte. Ulijte temeljac, mlijeko i koncentrat paradajza i promiješajte da se sjedini.
Za današnji ručak pripremite crnu tjesteninu u umaku od paradajz sosa
3. Kuhajte
Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko 5-8 minuta, odnosno dok tjestenina ne postane al dente. Povremeno pomiješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila za dno lonca.
4. Umiješajte sir
Umiješajte naribani sir i kuhajte još nekoliko minuta dok ne postane kremasto. Tjesteninu podijelite po tanjurima i posipajte svježim peršinom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.