Ručak za čistu peticu: Sočna zapečena pasta koja nestaje u trenu
Izdašni špageti carbonara uvijek su dobar odabir za ručak, a jeste li ikada isprobali verziju carbonare koja se reže na komade?
Za pripremu zapečene carbonare u protvanu trebat će vam oko 25 minuta, samo kuhanje traje oko 40 minuta, a dobit ćete najsočnije jelo koje obožavaju i klinci i odrasli, piše zadovoljna.dnevnik.hr.
Priprema se brzo i lagano, a recept pronađite u nastavku.
Sastojci (za četiri osobe):
150 grama špageta
1 mala kašika ekstradjevičanskog maslinovog ulja
200 grama suhog mesa narezanog na komadiće
2 tikvice naribane na veće komade
45 grama smrznutog graška
2 zdrobljena češnja bijelog luka
5 jaja
65 grama sitno naribanog parmezana
250 grama glatke ricotte
30 grama sitno nasjeckanog svježeg peršuna, plus malo za serviranje
30 grama sitno nasjeckanog svježeg bosiljka
80 grama salate
Postupak:
1. Zagrijte reernu na 180-200 stupnjeva. Nauljite vatrostalni protvan dimenzija 20 x 30 centimetara. Obložite dno i strane protvana papirom za pečenje.
2. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju, dok ne bude lijepo mekana. Procijedite i rashladite pod hladnom vodom. Stavite tjesteninu u zdjelu.
3. Zagrijte ulje u maloj tavi za prženje na srednje jakoj vatri. Ispržite suho meso uz miješanje tri do četiri minute, odnosno dok ne poprimi zlaćanu boju i ne postane hrskava. Dodajte tikvice, grašak i bijeli luk. Pecite jednu minutu pa dodajte tjestenini.
4. Umutite jaja, sir, peršun i bosiljak, dodajte tjestenini te dobro promiješajte. Carbonaru prelijte u pripremljeni protvan. Pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok carbonara ne dobije zlaćanu boju i ne postane kompaktna. Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji deset minuta. Pospite peršunom. Poslužite toplo ili hladno uz salatu.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.