Većina griješi: Čuveni kuhar podijelio trik za perfektnu tjesteninu

1
Radiosarajevo.ba
Većina griješi: Čuveni kuhar podijelio trik za perfektnu tjesteninu
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Jedan od najpoznatijih kuhara u svijetu, Gordon Ramsay, podijelio je svoje osnovne trikove za kuhanje, uključujući i trik za perfektno pripremanje tjestenine.

Iako većina ljudi tjesteninu proba u intervalima kako bi vidjeli je li dovoljno kuhana, ovaj poznati chef ima bolji trik, prenosi mirror.co.uk.

Svoje kuhanje započinje dodavanjem vode u lonac, a uvijek koristi neki veći kako bi se tjestenina ravnomjerno skuhala. U vodu dodaje nekoliko prstohvata soli (malo veću količinu) i obilnu količinu ulja kako se tjestenina ne bi slijepila.

Napominje da obavezno treba čekati da voda zavrije jer takva na neki način miješa tjesteninu po loncu. Ako upotrebljavate dužu tjesteninu, poput špageta, savjetuje da prvo stavite jedan kraj u lonac, pričekate da omekša, a zatim ju potopite cijelu kako bi se i drugi kraj skuhao.

Postavite timer na vrijeme koje piše na pakiranju tjestenine, a kada je gotovo izvadite jedan komadić i već ćete pod prstima osjetiti je li dovoljno skuhana. "Pod prstima je čvrsto, a kuhano. Treba biti 'al dente', dakle ne pretvrdo, ne hrskavo, ali ne ni gnjecavo."

Ocijedite tjesteninu, dodajte još malo soli, malo bibera i kašikucu maslinovog ulja. Sve dobro promiješajte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije