Tajni sastojak za brzi bologneze: Jedinstven i savršen okus uz mali trik kuhara
Oko pripreme bolognesa puno je filozofije, od izbora mesa, do samog postupka. Profesionalni chefovi obavezno ga kuhaju satima dok je nekoj domaćici bolognese pojam brzog jela gotovog u pola sata.
Mi vam donosimo recept koji se čini kao jako dobar kompromis za kućnu upotrebu jer se ne kuha satima, a ipak sadrži puno krasnih aroma zbog kojih ovo jelo i obožavamo.
Tajni sastojak dobrog bolognesa su svježe namirnice, a s njima ćete dobiti onaj jedinstveni okus koji podsjeća na original.
Sastojci:
- 4kašike maslinova ulja
- 500 g mljevenog mesa
- 1 srednji crveni luk
- komadić celera, oko 30 g
- 2 manje mrkve
- 4-5 kašika pirea od rajčice
- 200 ml goveđeg temeljca
- grančica ružmarina
- 4-5 listova lovora
- sol
- papar
- 1 pakiranje špageta ili još bolje – domaće tagliatelle uz koje će se umak lijepo primiti
- parmezan za posipavanje
Priprema:
U zagrijano maslinovo ulje dodajte meso i dobro ga razrahlite (zamolite mesara da vam meso samelje 2 puta) i pržite desetak minuta, odnosno dok sva voda iz njega ne ispari. Onda dodajte 150 ml vode ili crnog vina, piše Večernji.hr.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Potom dodajte luk, mrkvu i celer. Ukoliko volite osjetiti komadiće povrća sitno ih nasjeckajte ili krupno naribajte.
Ako se povrće ne smije osjetiti u jelu (ima i takvih zahtjeva u porodici) onda ga jednostavno propasirajte. Sjedinite ga s mesom, posolite, popaprite i krčkajte oko 5 minuta. Zatim dodajte ružmarin, lovor i pasiranu rajčicu, promiješajte i opet sve zajedno krčkajte 5 minuta.
Dodajte temeljac. Ukoliko nemate svježe napravljeni temeljac, možete se poslužiti kockom za juhu, ali zapamtite što smo gore napisali o savršenim okusima i aromama.
Mnogi pogrešno prave tjesteninu: Italijanski kuhar otkrio trik kako da uvijek bude savršena
Kuhajte sve zajedno minimalno sat vremena na tihoj vatri, kako bi se svi okusi i mirisi što bolje sjedinili. Pred kraj kuhanja ragua, u širokoj i dubokoj posudi zagrijte vodu s malo soli i kad prokuha dodajte tjesteninu.
Kuhanu tjesteninu samo ubacite u gotov ragu, dobro promiješajte, prebacite na tanjur i pospite svježe ribanim parmezanom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.