Za idealan doručak napravite kiflice punjene kulenom i sirom: Donosimo recept

4
Radiosarajevo.ba
Za idealan doručak napravite kiflice punjene kulenom i sirom: Donosimo recept
Print Screen / Kiflice

Ako volite kiflice, u nastavku vam donosimo odličan recept za one punjene kulenom i sirom.

Sastojci za tijesto:

1 kg glatkog brašna
700 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 kašičica soli
40 g svježeg kvasca (1 kocka)
1 kašika šećera

Zoran Milanović glasao na izborima u Hrvatskoj pa se obrušio na Plenkovića

Zoran Milanović glasao na izborima u Hrvatskoj pa se obrušio na Plenkovića

Nadjev

150 g kulena (ili sudžuka)
150 g sira

Premaz

1 žumanjak
1 kašičica mlijeka
2 kašike susama za posuti

Priprema

Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka pa ostavite desetak minuta da se zapjeni.

U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i dodajte još brašna ako je potrebno.

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

Ideja za zimski vikend ručak: Zapečeni grah koji će oduševiti cijelu porodicu

Ideja za zimski vikend ručak: Zapečeni grah koji će oduševiti cijelu porodicu

Razvaljajte na oko centimetar debelo i režite trokute koje ćete puniti nadjevom od sira i kulena, prenose Nezavisne.

Zarolajte u kiflice.

Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Prije toga upalite rerun da se grije na 200 stepeni.

Žumanjak pomiješajte s jednom kašikom mlijeka i premažite dignute kiflice, posipajte s malo susama i stavite peći oko 25 minuta.

Vrijeme pečenja zavisi i od toga koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije