Recept dana: Sočna piletina gotova za manje od pola sata
![Recept dana: Sočna piletina gotova za manje od pola sata](https://storage.radiosarajevo.ba/article/533694/871x540/Piletina_august2021_PS.jpg?v1708348066)
Ova piletina u sočnom umaku privlači pozornost izgledom, ali i intrigantnim imenom koje skriva tajnu poruku.
Stigao je novi recept za kojim je čitav svijet poludio... Rijetko koji recept postane takav trend na društvenim mrežama kao što je postao ovaj, a sprema se tako brzo i bez puno muke.
Sastojci
- 3 pileća prsa bez kostiju i kože
- trećina šoljice višenamjenskog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike maslaca
- 1 mali luk, sitno nasjeckan
- 1 kašičica mljevenog češnjaka
- 3 kašičice paste od paradajza
- 1 šoljica pileće supe, plus još po želji
- 1 šoljica 35 posto vrhnja za kuhanje
- trećina šoljice sušenog paradajza, sitno nasjeckanog
- pola šoljice parmezana
- 2-3 grančice svježeg timijana, uklonjene stabljike, plus još za ukrašavanje
- 2 kašike svježeg bosiljka, sitno nasjeckanog na trakice
- malo soli
- malo bibera
- malo origana
- malo čilija
Priprema
Pileća prsa narežite po dužini na kotlete tako da dobijete ukupno šest komada piletine. Lagano ih posolite i pobiberite s obje strane pa potopite u brašno te otresite višak.
![Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554776/300x185/tatjana-sojic-admir-glamocak-senad-basic-umri-muski-akrsa-26juli24-9.jpg?v1722022084)
Teatarski spektakl: Senad Bašić odigrao prvu predstavu nakon borbe sa zdravstvenim problemima
Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj temperaturi pa dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku maslaca. Stavite piletinu u tavu te pecite ne postane lagano zlatna i dobro pečena. Izvadite iz tave i ostavite sa strane, piše Tportal.
U istu tavu dodajte preostalo maslinovo ulje i maslac. Nakon što se maslac otopi, dodajte luk, miješajte dok ne omekša i poprimi zlatnu boju. Dodajte nasjeckani češnjak i kuhajte još 30 sekundi dok ne postane aromatično. Zatim dodajte pastu od paradajza, sušeni origano i pahuljice čilija, pomiješajte da se sjedine. Kuhajte još minutu.
![Jeste li ikada probali tursku pizzu? Kada okusite lahmacun zaboravit ćete na druga jela sa tijestom](https://storage.radiosarajevo.ba/article/532875/300x185/lahmacun-pizza-turska-recepr-hrana-13februar24-pexels.jpg?v1707820077)
Jeste li ikada probali tursku pizzu? Kada okusite lahmacun zaboravit ćete na druga jela sa tijestom
Ulijte pileću supu, vrhnje, sušeni paradajz, parmezan, timijan, plus so i biber po ukusu, promiješajte da se sjedini. Kuhajte na laganoj vatri kako bi se umak zgusnuo oko 3 minute, po potrebi dodajte još supe da se umak razrijedi.
Dodajte pileća prsa nazad u tavu, premažite ih umakom. Pirjajte još dvije minute. Savjetuje se da ovo remek-djelo ukrasite s još svježeg bosiljka i majčine dušice, poslužite preko tjestenine ili s hrskavim hljebom.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.