Kao pravi kulinarski majstori: Top pet italijanskih savjeta za pripremanje tjestenine

0
Radiosarajevo.ba
Kao pravi kulinarski majstori: Top pet italijanskih savjeta za pripremanje tjestenine
Foto: Pexels / Ilustracija

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez veze, već da bi se mogle dobro omotati oko viljuške, obuhvatiti umak kako treba i stvoriti savršen zalogaj. Kada takvu tjesteninu lomite, napravili ste štetu.

Ako neko zna kako uživati u tjestenini, onda su to Italijani. Oni ništa ne prepuštaju slučaju, drže se određenih pravila i zato su im jela od tjestenine uvijek toliko ukusna.

Ne stavljajte ulje u vodu

Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće spriječiti da se tjestenina lijepi. Također, nakon što kuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju što će spriječiti zadržavanje umaka na njoj, a to ne želite.

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Sudija kaznio Trumpa s 9.000 dolara: "Ako nastavite tako, idete u zatvor!"

Želite li biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte je u puno vode. Tako će se škrob raspršiti po vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac stavi litar vode na svakih 100 grama tjestenine.

Čekajte da voda provrije

Želite li da vam tjestenina bude al dente, tada je važno držati se ovog pravila kako bi bila u kontaktu s vodom što kraće. Drugi važan aspekt je da će kipuća voda želatinizirati škrob koji se nalazi u tjestenini i tako je učiniti lakše probavljivom.

So dodajte tek kad voda provrije

Dodate li so hladnoj vodi, odgodit će vrijeme potrebno vodi da dosegne tačku vrenja. Međutim, kad se ubaci u kipuću vodu, so će povisiti temperaturu i voda će tada biti vruća najviše što je moguće.

Ideja za vikend : Špageti s paradajzom i pestom od oraha

Ideja za vikend : Špageti s paradajzom i pestom od oraha

Ne smanjujte vatru

Držite visoku temperaturu na tački vrenja jer će se tjestenina tako brže skuhati - to je jedini način da se postigne al dente. Smanjite li temperaturu kuhanja, na kraju ćete dobiti kašastu tjesteninu, piše 24sata.

Ne lomite špagete, baš nikad

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez veze, već da bi se mogle dobro omotati oko viljuške, obuhvatiti umak kako treba i stvoriti savršen zalogaj. Kada takvu tjesteninu lomite, napravili ste štetu jer ih u tom slučaju ne možete namotati oko viljuške, a niti jesti kao makarone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije