Slasniji od sataraša, gotov za 15 minuta: Ovo je odličan izbor za doručak, ručak ili večeru bez mesa

1
Radiosarajevo.ba
Slasniji od sataraša, gotov za 15 minuta: Ovo je odličan izbor za doručak, ručak ili večeru bez mesa
Foto: Printscreen / Menemen

Tradicionalno tursko jelo koje se obično služi za doručak možete jesti u bilo koje doba dana i biti sigurni da ćete biti siti i puni energije.

Ako volite kajganu s povrćem, a posebno ako uživate u ukusu sataraša, ovo jelo je sjajan izbor za vas.

Ne opterećuje stomak, pruža i vlakna i proteine, vrlo je zasitno, a o ukusu ne treba trošiti previše riječi.

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Sarajevo izgubilo velikog humanistu: Preminuo Taip Fidani, drago lice iz Bosne

Šta je menemen?

Menemen je poznato, tradicionalno tursko jelo koje se ponegdje pravi od cijelih jaja, negdje samo od žumanaca, a u svakom slučaju je izvarednog ukusa i mirisa i s razlogom nadaleko poznato. Uz jaja mu se dodaje povrće, uglavnom crni luk, paradajz i paprika.Menemen je ime dobio po gradu sjeverno od Izmira, a obično se priprema očas posla, pa čak ni najsporijima neće trebati više od 15-20 minuta.

Sastojci:

  • 4 velika jajeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 1 paprika babura
  • 2 paradajza
  • 3 kašike paste od paradajza
  • ½ kašičice sušenog origana
  • so i biber po ukusu
Za mladolik izgled i dobro raspoloženje za doručak biste trebali pojesti ovu supu

Za mladolik izgled i dobro raspoloženje za doručak biste trebali pojesti ovu supu

Priprema

Zagrijte ulje u tiganju, na srednjoj temperaturi, pa na tome propržite luk i papriku (posoljene). Ostavite da se krčka do pet minuta, dok ne omekša, uz miješanje. Potom dodajte sitno sjeckan i prethodno oljušten paradajz i paradajz pastu.

Dodajte začine, pa dinstajte nekoliko minuta na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje. Paradajz treba da omekne, ali da zadrži oblik. Sklonite sve na jednu stranu tiganja i smanjite temperaturu na nisku.

Dodajte umućeno jaje, propržite kratko da počne da se steže, pa tek potom promiješajte sa smjesom koja je na ivici tiganja. Po želji možete dodati začinsko bilje, poput peršuna, suhe nane, majčine dušice itd, piše Glossy

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije