Starinska torta od oraha: Recept za savršen uspjeh i dašak nostalgije

1
Radiosarajevo.ba
Starinska torta od oraha: Recept za savršen uspjeh i dašak nostalgije
Foto: Coolinarika / Ilustracija / Torta od oraha

Mnogi će se složiti s ovom tvrdnjom: nema do starinskih recepata za torte.

Dragi su nam i moderni, razvesele nas nove ideje i sastojci, ali svaki pravi ljubitelj kolača reći će vam da bi se pored svih ovih savremenih slastica ipak najprije "mašio" za komad pravog, klasičnog kolača.

A to obično podrazumijeva kolač sa sastojcima kao što su orasi, maslac, slatko vrhnje, dobra domaća jaja - sve redom namirnice koje su u modernim receptima zamijenjene nekim čudnim, egzotičnim novotarijama.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta

Te su novotarije često puno zdraviji izbor, ali imaju jedan ozbiljan nedostatak: s njima je nemoguće postići one dobro poznate okuse i teksture koji nas podsjećaju na mamine i bakine kolače.

Ako se slažete s nama sigurni smo da će vam se svidjeti recept za tortu od oraha, klasičnu, starinsku i provjereno dobru slasticu, piše Slobodna Dalmacija

Sastojci

Biskvit:

  • 200 g šećera
  • 150 g oraha
  • 100 g brašna
  • 6 jaja
  • 2 kašike prezle

Krema:

  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g oraha
  • 30 g brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 3 jaja

Dodatno:

  • malo mlijeka
  • nasjeckani orasi

Priprema

Izmutite bjelance u čvrsti snijeg, pa mu uz miksanje dodajte šećer, a kad se smjesa ujednači dodajte žumance pa još miksajte i na kraju dodajte mljevene orahe, brašno i prezlu. Smjesu prebacite u kalup za torte pa pecite oko 45 minuta na 190 stepeni Celzija.

Ohlađeni biskvit prerežite na dvije kore.

Mirisne domaće krofne: Uz ovaj recept bit će mekane i prozračne

Mirisne domaće krofne: Uz ovaj recept bit će mekane i prozračne

Za kremu pristavite oko 120 ml mlijeka na laganu vatru, ostatatku mlijeka dodajte brašno i jaja pa ih dobro izmiješajte. Čim mlijeko dođe do vrenja, dodajte mu smjesu s jajima i brašnom pa kuhajte uz miješanje 30-ak sekundi ili malo duže, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, malo ohladite pa joj dodajte maslac izmiksan sa šećerom te mljevene orahe.

Kore pokapajte mlijekom, prvu premažite s oko 2/3 kreme pa je preklopite drugom i ostatkom kreme premažite tortu te je ukrasite nasjeckanim orasima.

To je to! Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije