Njemačka palačinka: Recept za prostu, a sočnu poslasticu s jabukama
Njemačka palačinka je velika i jednostavna, a sočna poslastica s jabukama.
Megapalačinka dovoljna je da zasladi više ljudi, a bez potrebe da stojite dugo ispred šporeta i neumorno okrećete palačinke.
Njemačka palačinka, ponegdje se naziva i holandska, ali bez obzira na ime, korpulentna dama ne dolazi iz Evrope.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
U originalu recept je tražio tijesto za palačinke, maslac, šećer i limun, ali s vremenom se mijenjao. Nešto popularniji sastojci danas traže kriške jabuka i cimet, a kombinuje se i s javorovim sirupom.
Sastojci
55 g maslaca
1 velika slatka jabuka, oljuštena i tanko narezana
120 ml mlijeka
65 g brašna
4 velika jajeta
3 kašike šećera
1 kašićica ekstrakta vanile
1/4 kašičice soli
šećer u prahu
Priprema
Zagrijte rernu na 200 °C.
Otopite maslac u tiganju od oko 22 cm pogodnom za rernu na umjerenoj vatri, zatim prebacite 2 kašike maslaca u blender.
Složite kriške jabuke u tiganj i pržite dok malo ne omekšaju, 3-5 minuta. Jednom ih okrenite. Ne treba da se karamelizuju, samo omekšaju.
Maslacu dodajte mlijeko, brašno, jaja, šećer, vanilu i so, pa mutite dok smjesa ne postane glatka, bez grudvica.
Prelijte tijesto preko jabuke i prebacite tiganju u rernu. Pecite dok se palačinka ne naraste i ne porumeni, oko 15 minuta. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.