Mekane i fine: Recept za palačinke s hiljadu rupica koje se prave bez jaja i mlijeka

0
Radiosarajevo.ba
Mekane i fine: Recept za palačinke s hiljadu rupica koje se prave bez jaja i mlijeka
Foto: Printscreen / Baghrir

Baghrir je ime marokanskih palačinki koje se prave od sitno mljevenoga griza, a karakterizira ih mekana i pomalo spužvasta tekstura.

Zbog dodatka kvasca u smjesi te su palačinke prepune rupica, što im daje jedinstven izgled i okus. Štaviše, neki ih nazivaju i palačinkama s hiljadu rupica.

Palačinke baghrir možete pripremiti u blenderu u svega nekoliko minuta, ali ako želite dobiti pravilnu teksturu, važno je ostaviti smjesu na sobnoj temperaturi barem pola sata.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Tradicionalni baghrir peče se samo s jedne strane, ali u nekim dijelovima Maroka palačinka se okrene na drugu stranu samo na sekundu da bi se izvukao višak vlage. Riječ je o vrlo finom jelu koje se na sjeveru Afrike obično poslužuje uz malo meda.

Sastojci za palačinke baghrir:

    • 750 ml tople vode
    • 250 g fino mljevenoga griza
    • 100 g brašna
    • 2 čajne kašičice praška za pecivo
    • 1 kašika suhoga kvasca
    • 1 čajna kašičica šećera
    • 1 čajna kašičica soli
Palačinke vam se uvijek lijepe za tavu, žilave su ili izgore? Provjerite da li radite sve kako treba

Palačinke vam se uvijek lijepe za tavu, žilave su ili izgore? Provjerite da li radite sve kako treba

Priprema palačinki baghrir:

U zdjeli pomiješajte suhe sastojke: fino mljeveni griz, brašno, prašak za pecivo, sol i šećer. U blender naspite toplu vodu i dodajte kvasac. Blendajte polako uz postupno dodavanje suhih sastojaka dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Trebali biste dobiti nešto nalik na klasičnu smjesu za palačinke.

Prekrijte smjesu plastičnom folijom i pustite da se odmori barem 10 minuta ili nešto duže, dok vrh smjese ne postane pjenast.

Prebacite po jednu kutljaču smjese u sredinu zagrijane tave s neprijanjajućim dnom. Nemojte smjesu okretati po tavi kao što biste kod pečenja klasičnih palačinki, već pustite da sama formira svoj oblik.

Pecite palačinke oko dvije minute, odnosno dok površina ne postane spužvasta i suha. Nemojte okretati palačinku.

Prebacite palačinku na tanjir i ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu, piše Punkufer.

Poslužite s malo meda. Dobar tek!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije