Torta od palačinaka osvojila internet: Pogledajte kako se pravi

1
Radiosarajevo.ba
Torta od palačinaka osvojila internet: Pogledajte kako se pravi
Foto: Screenshot / Ukusna torta od palačinaka

Ako nakon silnih prazničnih torti, kolača i keksića nemate ideje za zanimljiv desert, onda je ova torta od palačinaka idealno rješenje.

Pravljenje je jednostavno, nema puno sastojaka, a rezultat je ukusan i sočan kolač koji se topi u ustima. Recept je objavljen na YouTube kanalu Lieblingsdesserts, a u samo nekoliko sedmica pregledalo ga je više od 2.3 miliona ljudi iz cijelog svijeta. 

Sastojci - za palačinke:

  • 180 g brašna
  • 35 g nezaslađenog kakaa
  • prstohvat soli
  • 10 g šećera
  • 3 jaja
  • 260 ml vrućeg mlijeka
  • 160 g kipuće vode
  • 60 g tekućeg meda
  • 25 ml ulja + ulje za namastiti tavu

Sastojci - za kremu:

  • 250 g krem sira
  • 90 g šećera u prahu
  • 150 g punomasnog kiselog vrhnja
  • 250 g vrhnja za šlag (33% masnoće)
  • 20 g tekućeg meda šećer u prahu za posipanje

Postupak:

Stavi u posudu brašno, kakao, prstohvat soli i šećer te sve dobro promiješaj. Potom dodaj 3 jaja, miješajući postepeno ulij mlijeko pa dodaj vodu te miješaj dok ne dobiješ glatko tijesto. Procijedi tijesto za palačinke kroz fino sito da ne ostanu grudice.

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 6:2

Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 6:2

Dodaj tijestu med te ostavi da odstoji 20 minuta. Nakon toga umiješaj 25 ml biljnog ulja.

Namaži tavu biljnim uljem te ispeci palačinke s obje strane na srednjoj vatri. Trebaš dobiti 14 palačinki.

Za kremu dobro izmiksaj krem sir, 45 g šećera u prahu i kiselo vrhnje. U drugoj posudi izmiksaj slatko vrhnje i 45 g šećera u prahu u čvrsti šlag. Dodaj to kremi te sve dobro izmiješaj. Svaku palačinku premaži kremom. Ostavi malo kreme za kasnije.

Svaku palačinku presavij dvaput. Potom po svakoj palačinki premaži preostalu kremu.

Oprezno namotaj tri palačinke u nizu. Potom svaku palačinku 'lijepi' na kolut tako da slažeš jednu po jednu s premazanim dijelom i svaki put dobro pritisni.

Omotaj tortu kalupom za tortu te prekrij prozirnom folijom. Stavi kolač u hladnjak da odstoji 8-10 sati.

Makni kalup i foliju. Prije posluživanja pospi kolač šećerom u prahu. 

To je to!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije