Starinski i jednostavni recept za prhke štrudlice s pekmezom - brzo, ukusno i jeftino
Jedan starinski recept od malo sastojaka, bez puno filozofiranja – onaj za štrudlice, odličan je da se zasladite uz kavu ili čaj.
Ove štrudlice su dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje.
Sastojci
- 250 g putera
- 180 g (1 čaša) kiselog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 500 g mekog brašna
- pekmez (od dunja ili šljiva)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
U plastičnu posudu nasjeckajte omekšali puter na listiće. Ubacite vrhnje, vanilin šećer i brašno i rukom zamijesite fino glatko tijesto. Dobiti ćete jako lijepo tijesto koje se ne lijepi i neće biti potrebe da dodajete još brašna.
Vasković otkriva nove detalje: Sve je počelo sa firmom "Legend", zašto nije uhapšen i Glavaš?
Tijesto je odmah spremno za rad. Napomena: u tijesto ne ide šećer jer štrudlicama sasvim dovoljnu slatkoću daju pekmez i šećer u prahu posut odozgo, ali ako volite slađe, slobodno dodajte i u tijesto 1-2 kašike šećera.
Pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto. Razvaljajte ga na veliki pravokutnik na otprilike 3 mm debljine. Tijesto izrežite na trake 8 cm širine. Po sredini svake trake rasporedite pekmez. Jako je važno da pekmez bude što čvršći kako vam ne bi iscurio. Savijte krajeve trake tako da dobijete dugačku štrudlu, i obavezno prstima pritisnite krajeve na sastavu da se štrudla ne bi rastvorila.
Turski somunčići prave se nevjerovatno lako, a ukusniji su nego oni iz pekare: Donosimo recept
Okrenite štrudlu na drugu stranu, tako da vam sastav dođe dole. Prebacite štrudlu u plah za pečenje obložen papirom za pečenje. Ponovite ovaj postupak sa svim trakama tijesta. Tek kada ste poslagali sve štrudle, izrežite svaku štrudlu na male štrudlice, dužine oko 5 cm, ili već na željenu veličinu. Ovo je bolja metoda nego da pojedinačno stavljate svaku malu štrudlicu u pleh, jer će ovako biti pripijene jedna uz drugu čime ćete spriječiti da pekmez iscuri. Štrudlice peći na 180 stepeni, 25-30 minuta, odnosno dok blago ne porumene, piše Večernji.
Na samom kraju pečenja pojačajte pečnicu na 200 stepeni na par minuta dok dobijete željenu boju. Kad se ohlade pospite po njima šećer u prahu, a čuvajte iz zatvorene u limenoj kutiji.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.