Klasik među zimnicama: Kako napraviti dobar pekmez od šljiva?
![Klasik među zimnicama: Kako napraviti dobar pekmez od šljiva?](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522306/871x540/dzem_sljive_zimnica.jpg?v1700744434)
Pekmez od šljiva jedan je od klasika među zimnicama, a mi vam donosimo recept kako da ga pripremite.
Pekmez od šljiva priprema se u omjeru 5 kg šljiva i otprilike 1 kg šećera, no šećer možete zamijeniti smeđim šećerom ili stevijom. Gotov pekmez možete jesti na kašiku, ali možete ga i dodati u kolače, koristiti kao preljev za palačinke, buhtle ili kiflice.
Sastojci
- 5 kg očišćenih šljiva
- 1 kg šećera
- 2 kašike cimeta (po želji)
- 2 vanilina šećera (po želji)
Priprema
1. Pripremite šljive
![Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554788/300x185/darko-rundek-koncert-26juli24-akrsa-5.jpg?v1722030867)
Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu
Šljive dobro operite, prerežite i izvadite im košpice.
2. Kuhajte
U veći lonac s debljim dnom pomiješajte šljive i polovicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na početku kuhanja miješajte češće kako pekmez ne bi zagorio. Pekmez je potrebno kuhati otprilike 4 sata.
![Ukus i tradicija: Isprobajte recept za pitu s jabukama](https://storage.radiosarajevo.ba/article/522069/300x185/kolac-griz-jabuke-orasi-diethealth.jpg?v1700591199)
Ukus i tradicija: Isprobajte recept za pitu s jabukama
3. Dodajte ostatak šećera
Kada se šljive u potpunosti raspadnu dodajte ostatak šećera. Nije nužno iskoristiti sav šećer, već dozirajte po ukusu. Nastavite kuhati dok višak tekućine ne ispari. Pekmez je gotov kad izgubi gotovo svu tekućinu i postane gust.
4. Usitnite
Po želji šljive dodatno usitnite štapnim mikserom. Pred kraj kuhanja dodajte cimet i vanilin šećer. Ako želite, dodajte i kašiku ruma.
5. Prebacite u tegle
Još vrući pekmez prebacite u prethodno oprane i sterilizovane tegle. Odmah poklopite čistim i novim poklopcima i stavite u rernu koju ste upalili na 140 stepeni.
Kad se zagrije do 140 stepeni, smjesta je ugasite, ali napunjene i zatvorene tegle ostavite unutra da se hlade zajedno s rernom. To će potrajati preko noći, ne vadite ih dok su mlake. Na ovaj će se način stvoriti vakuum i tako se pekmez neće pokvariti, piše index.hr.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.