Klasik među zimnicama: Kako napraviti dobar pekmez od šljiva?

0
Radiosarajevo.ba
Klasik među zimnicama: Kako napraviti dobar pekmez od šljiva?
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pekmez od šljiva jedan je od klasika među zimnicama, a mi vam donosimo recept kako da ga pripremite.

Pekmez od šljiva priprema se u omjeru 5 kg šljiva i otprilike 1 kg šećera, no šećer možete zamijeniti smeđim šećerom ili stevijom. Gotov pekmez možete jesti na kašiku, ali možete ga i dodati u kolače, koristiti kao preljev za palačinke, buhtle ili kiflice.

Sastojci

  • 5 kg očišćenih šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 kašike cimeta (po želji)
  • 2 vanilina šećera (po želji)

Priprema

1. Pripremite šljive

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Šljive dobro operite, prerežite i izvadite im košpice.

2. Kuhajte

U veći lonac s debljim dnom pomiješajte šljive i polovicu šećera pa kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Na početku kuhanja miješajte češće kako pekmez ne bi zagorio. Pekmez je potrebno kuhati otprilike 4 sata.

Ukus i tradicija: Isprobajte recept za pitu s jabukama

Ukus i tradicija: Isprobajte recept za pitu s jabukama

3. Dodajte ostatak šećera

Kada se šljive u potpunosti raspadnu dodajte ostatak šećera. Nije nužno iskoristiti sav šećer, već dozirajte po ukusu. Nastavite kuhati dok višak tekućine ne ispari. Pekmez je gotov kad izgubi gotovo svu tekućinu i postane gust.

4. Usitnite

Po želji šljive dodatno usitnite štapnim mikserom. Pred kraj kuhanja dodajte cimet i vanilin šećer. Ako želite, dodajte i kašiku ruma.

5. Prebacite u tegle

Još vrući pekmez prebacite u prethodno oprane i sterilizovane tegle. Odmah poklopite čistim i novim poklopcima i stavite u rernu koju ste upalili na 140 stepeni.

Kad se zagrije do 140 stepeni, smjesta je ugasite, ali napunjene i zatvorene tegle ostavite unutra da se hlade zajedno s rernom. To će potrajati preko noći, ne vadite ih dok su mlake. Na ovaj će se način stvoriti vakuum i tako se pekmez neće pokvariti, piše index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije