Ukus i tradicija: Isprobajte recept za pitu s jabukama
Sipana pita s jabukama - kolač savršenog okus i mirisa koji će s lakoćom svi napraviti.
Svakako isprobajte ovaj recept, a posebno je dobar za početnike i one koji nemaju previše vremena odvojiti za izradu deserta.
Sastojci:
Za tijesto:
Pacijent pao s drugog sprata bolnice u Zenici: Zadobio teške povrede
- 2 šolje (200 ml) brašna
- 2 čaše griza
- 1 šoljice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1,5 kg jabuka
- 1 šalica šećera
- cimet
- 1 vrećica vanilin šećera
- 150 g margarina
Priprema:
Pećnicu uključite na 180 stepeni, a dok se grije očistite i naribajte jabuke. Dodajte im šećer, vanilin šećer i cimet, sve promiješajte i ostavite da odstoji dok pripremite suhe sastojke.
Tri vrste doručka koje trebate izbjegavati: Narušavaju zdravlje i uzrokuju debljanje
Pomiješajte brašno, griz, vanilin šećer i prašak za pecivo. Pleh dobro premazati margarinom. Na dno pospite trećinu suhih sastojaka, pa preko njih kašikom rasporedite polovicu smjese od jabuka. Uhvatite smjesu jabuka zajedno sa sokom koji su pustile. Ako su jabuke suše i nema soka, slobodno u smjesu ulijte malo vode, manje od pola čaše.
Preko toga preliti trećinu suhih sastojaka, preko njih ostatak jabuka i ostatak suhih sastojaka.
Margarin narezati na tanke listiće i staviti na vrh. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Nakon 40 minuta izvaditi ga i dodirnuti rukom po vrhu – ako je još jako mekan, vratiti ga u pećnicu na još 10 minuta. Ako se stvorila hrskava korica, pita je gotova, piše Večernji list.
Ohladite, narežite na kocke, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.